Властите предложиха награда от 5000 евро на всеки, който помогне за разкриването на извършителите на палежите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Вчера лично германската канцлерка Ангела Меркел осъди вандалските прояви.

Най-малко 12 коли са изгорели тази нощ в Берлин. В сряда срещу четвъртък бяха подпалени 9 автомобила, а предишната нощ - 15.

В интервю за вестник "Берлинер цайтунг" началничката на берлинската полиция Маргарете Коперс припомни, че преди 2 години в Берлин пак са били опожарени коли, но тогава е ставало дума за скъпи возила и нападенията били с ясни политически цели. Сега случаят не бил същият. Коперс посочи, че някои от сегашните подпалвачи може би са близки до крайнолевите движения. Според нея обаче не може да става дума за имитация на бунтовете във Великобритания отпреди седмица.
"Тук социалната обстановка е напълно различна", посочва Коперс.

Ерхард Кьортинг, зам.-кмет по вътрешните работи на Берлин, пък коментира, цитиран от БНТ: "Вероятно не става въпрос за голяма група извършители, а за един или няколко престъпници. Те се придвижват незабелязано. Подпалват колите и изчезват бързо. Правим всичко възможно да ги заловим".
Полицията увеличи състава на патрулите и пусна в акция дори хеликоптер, но въпреки това за извършителите липсват всякакви данни.

По традиция в Берлин най-много опожарявания на коли стават на празника на труда 1 май в работническите квартали, където има сцени на сблъсъци между крайнолевите и силите на реда.

На 18 септември берлинчаните са призовани да гласуват за ново регионално правителство и темата за пожарите вече започна да се прокрадва в предизборната кампания. Една от участничките в изборите - еколожката Ренате Кюнаст, адресира писмо до четиримата си опоненти в битката за кметския пост на Берлин, в което ги призова за обща реакция на опожаряванията на коли.
И наистина, опожарените коли се превръщат в предизборна тема. Консерваторите вече печатат 600 плаката с горящи автомобили.

През 2009 г. в Берлин бяха опожарени общо 221 автомобила, докато миналата година - едва 54.