Джихадистите от "Хаят Тахрир аш Шам", които контролират по-голямата част от провинция Идлиб, бяха призовани да се оттеглят до понеделник от районите, в които ще бъде създадена "демилитаризираната зона", за която се договориха Русия и Турция.

Постигнатото на 17 септември споразумение позволи да се избегне офанзива на режима срещу последния бастион на бунтовниците и джихадистите в Сирия, намиращ се в северозападната част на страната близо до турската граница.

Групировката "Хаят Тахрир аш Шам" няколко пъти смени името си, но твърдото й ядро е от бившия сирийски клон на Ал Кайда. Тя винаги бе изключвана от споразуменията за примирие под егидата на ООН или Русия във воюващата страна.

Първоначално, от януари 2012 г., групировката бе известна като "Джебхат ан нусра". Така продължават да я наричат сирийското правителство на Башар ал Асад и неговите съюзници от Русия.

Определена от Вашингтон, Европейския съюз и ООН като "терористична" организация, "Хаят Тахрир аш Шам" води началото си от иракската Ал Кайда. Нейният ръководител Абу Мохамад ал Джолани първоначално се сражаваше в Ирак.

През 2013 г. групировката продължаваше да декларира вярност към Ал Кайда, но през юли 2016 г. обяви, че къса с нея и се преименува на "Джебхат ан нусра аш Шам". В началото на миналата година "Джебхат ан нусра" се саморазпусна и формира основната членска маса на "Хаят Тахрир аш Шам".

"Хаят Тахрир аш Шам" е съставена предимно от сирийски джихадисти. Организацията наброява около 30 000 души, от които близо 10 000 са чужденци, твърди Сирийският център за наблюдение на човешките права. Става дума за "доста добре организирани и опитни джихадисти", твърди експертът по Сирия Фабрис Баланш.

Според анализатора от Института за Близкия изток Чарлс Листър, чуждестранните бойци са най-вече от Йордания, Саудитска Арабия, Тунис, Египет или Централна Азия.

Каква е властта й?

Организацията контролира 60 процента от провинция Идлиб. Тя установи там гражданска администрация, която събира мита на границата с Турция и данъци от търговците.

Влиянието на "Хаят Тахрир аш Шам" се дължи до голяма степен на факта, че групировката контролира вноса и износа от Идлиб, което й помага да се финансира и така й предоставя повече мощ от тази, с която по принцип разполага", заяви в началото на месеца Никълъс Херъс, изследовател от Центъра за нова американска сигурност.

Когато режимът започна да си връща изгубеното влияние, бойците на "Хаят Тахрир аш Шам" в Южна Сирия и в близост до Дамаск бяха евакуирани в Идлиб.

Организацията стана мишена за ударите на Русия и на водената от САЩ антиджихадистка коалиция. Няколко от нейните висши ръководители бяха убити.

Какви са отношенията на "Хаят Тахрир аш Шам" с бунтовниците и с "Ислямска държава"?

"Хаят Тахрир аш Шам'' влезе през 2017 г. в кървави сблъсъци за надмощие с някогашните си съюзници от влиятелните ислямистки групировки "Ахрар аш Шам" и "Нуредин аз Зинки", които обявиха в началото на 2018 г., че се сливат в едно под егидата на Турция. Двете организации привлякоха към себе си през август още четири бунтовнически фракции и формираха заедно с тях нова коалиция - Сирийски фронт за освобождение.

"Хаят Тахрир аш Шам" освен това извърши редица нападения срещу "спящи клетки" на съперниците си от "Ислямска държава", които поеха отговорност за убийствата и атентатите срещу ръководители на групировката през последните месеци.

Двете джихадистки организации вече се бяха сблъскали и на други места в Сирия.

Какво бъдеще чака "Хаят Тахрир аш Шам"?

На 22 август Джолани потвърди решимостта на групировката да се съпротивлява при евентуално нападение на Дамаск срещу Идлиб.

Русия настоява за разпускане на "Хаят Тахрир аш Шам".

Турция обаче, която покровителства бунтовническите формации и определи "Хаят Тахрир аш Шам" за "терористична" организация, сключи на 17 септември споразумение с Москва, което й позволи да предотврати офанзива, която би дестабилизирала границата й и довела до идването на нови мигранти на нейна територия.

Споразумението започна да се изпълнява с изтегляне от страна на бунтовниците и джихадистите (включително и "Хаят Тахрир аш Шам") на тежкото въоръжение от бъдещата "демилитаризирана зона" от 15-20 км на предвидената в споразумението дата.

"Хаят Тахрир аш Шам" не взе отношение по споразумението, но близки до организацията източници потвърдиха, че тя е изтеглила тежкото си въоръжение.

Създаването на "демилитаризирана зона" няма да бъде осъществено преди евакуацията на джихадистите от зоната, което според споразумението трябва да стане до следващия понеделник.

Превод БТА