Макар Европейската комисия да казва, че пътуванията вътре в Европейския съюз може да бъдат възобновени скоро, идните месеци едва ли ще предложат нещо особено на фона на най-трудния етап от италианската туристическа криза.

Пандемията от новия коронавирус опустоши цялата италианска икономика, но се очаква туризмът да плати по-тежка цена от повечето останали сектори, пише ДПА, цитирана от БТА.

След въвеждането на карантинните мерки на национално ниво от 10 март хотелите и музеите бяха затворени, а международният въздушен трафик бе като цяло преустановен и в резултат на популярните туристически дестинации станаха зловещо пусти.

"Градът е наистина празен. Виждате няколко хора с раници и селфи стикове, но те са малко колкото зъбите на кокошка. Вероятно са (италианци) от други част на Венето, които са се възползвали от възможността да видят града, както никога досега", казва пред ДПА Елена Деган, екскурзовод от Венеция.

До миналата година прекалено многото туристи бяха един от основните проблеми на Венеция, но почти рекордните наводнения през ноември и началото на епидемията през февруари преобърнаха ситуацията.

"Затворени сме и ние (хотелиерите) ще сме едни от последните, които ще отворят", казва Стефания Стеа, която управлява "Ка'Нигра", четиризвезден бутиков хотел, разположен на Канал Гранде.

Стеа притежава още един, тризвезден хотел, и няколко апартамента, които дава под наем. При най-добрия развой на събитията тя ще може да отвори в края на юни или началото на юли.

"Ситуацията е много сложна, защото не получихме никаква помощ от правителството и данъците ни са същите като в нормално време", казва още тя.

Картината не е много по-оптимистична в Амалфи, друга популярна дестинация в Италия, която се намира на брега край Неапол, на около 800 км южно от Венеция.

"Вътрешно не съм спрял да се надявам, че този летен сезон няма да бъде изгубен, но ако трябва да разсъждавам рационално, тогава губя надежда", казва Лоренцо Амендола.

Амендола е собственик на четиризвездния "Гранд хотел Екселсиор', най-големия хотел в Амалфи, който е с около сто стаи. Той трябваше да отвори за летния сезон в средата на април и да остане отворен до края на октомври.

Италианските власти търсят начини да спасят летния сезон.

Премиерът Джузепе Конте превърна това в ключово послание в свое интервю от неделя за в. "Кориере дела Сера".

"Няма да прекараме лятото по терасите и красотите на Италия няма да останат под карантина. Ще можем да ходим на море, на планина и да се наслаждаваме на нашите градове", каза той.

Правителството иска да помогне на италианците да отидат на почивка, като предостави "ваканционни бонуси" за семействата с ниски доходи, но само вътрешен туризъм няма да е достатъчен за поддържане на сектора.

Италианската министърка на транспорта Паола Де Микели призна в понеделник, че все още не е определена дата, на която Италия ще може отново да приема чуждестранни посетители, като изтъкна, че това зависи от начина, по който се развива епидемията.

"Не мога да кажа нищо със сигурност, имам желания, надежди и прогнози", каза Де Микели пред Форин Прес Асошиейшън във видеоконферентен разговор.

Италия настоява за координиран подход на Европейския съюз по този въпрос на фона на опасността чуждестранните туристи да изберат по-малко заразени страни като Гърция или Хърватия, ако те отворят по-рано.

В същото време италианските здравни власти изработиха правила за сигурност за летния сезон. Амендола обаче се отнася скептично към идеята, че социалната дистанция и другите предпазни мерки могат да свършат работа на плажа.

"Според мен ще бъде сложно. Не мисля, че някой ще иска да е на плажа с маска, гумени ръкавици и дезинфектант за ръце", казва той.

Според търговската асоциация "Федертурисмо", туризмът представлява 13 процента от италианската икономика и гарантира 15 процента от всички работни места.

Кризата засяга и бизнесите, свързани косвено с туризма, не само хотелиерите.

Алесандро Сейна, изпълнителен директор на "Бег би енд би", базирана в Рим компания, предоставяща услуги за пренасяне на багаж, заяви, че очаква оборотът на компанията му тази година да спадне от пет милиона евро миналата година до 500 000 евро тази година.

"Очакваме бизнесът да се възстанови към март догодина. За нас нещата няма да се върнат към псевдононормалността преди следващата пролет", казва той.