Управляващата коалиция в Белгия се разпадна поради разногласия по Пакта на ООН за миграцията. От правителството излезе партията "Нов фламандски алианс", съобщи днес вицепремиерът и министър на външните работи Дидие Рейндерс, цитиран от ТАСС.

Белгийският премиер Шарл Мишел направи промени в кабинета си, за да замени подалите оставка трима министри от партията "Нов фламандски алианс", предаде ДПА.

Оставките на министрите, както и тези на държавните секретари Тео Франкен и Зухал Демир, са приети от белгийския крал Филип.

Министърката на социалните грижи и здравеопазването Маги де Блок ще поеме въпросите на бежанците и миграцията. Вицепремиерът Александер де Кро ще поеме финансовото министерство от Йохан ван Овертвелд. Държавният секретар Питер де Крем става вътрешен министър на мястото на Ян Ямбон, а земеделският министър Дени Дюкарм става министър на отбраната.

Партията "Нов фламандски алианс" обяви по-рано днес, че напуска управляващата коалиция поради разногласия по Пакта на ООН за миграцията. Снощи лидерът на партията Барт де Вевер предупреди, че НФА ще излезе от коалицията, ако премиерът замине за Маракеш да одобри пакта от името на Белгия.

Така Шарл Мишел се озовава начело на правителство на малцинството пет месеца преди следващите парламентарни избори.

"Нов фламандски алианс", най-голямата политическа партия в холандскоезичната област Фландрия, през последните седмици блокираше подписването от Белгия на Пакта на ООН за миграцията, заплашвайки с излизане от управляващата коалиция, припомня агенцията.

Шарл Мишел предложи снощи да замени министрите от Нов фламандски алианс, предаде Франс прес. Мишел заяви, че ще предприеме действия за това НФА да напусне мнозинството и ще предложи тримата министри от фламандската националистическа партия да бъдат заменени, "за да се гарантира приемствеността и доброто функциониране на нашите институции". Той каза това на пресконференция след извънредния министерски съвет, на който не бе намерено решение на политическата криза, породена от разногласията за пакта на ООН.

Председателят на НФА Барт де Вевер също свика пресконференция, на която заяви, че щом правителството не зачита позицията на партията му, няма смисъл тя да продължава да е част от управляващата коалиция.

"Ако приемем да ни игнорират. . . повече никога няма да бъде взета предвид нашата позиция. Ако повече нямаме глас в това правителство. . . няма смисъл а продължаваме", заяви Барт де Вевер.

НФА е единствената от четирите партии в правителствената коалиция, която е против пакта.

Минути преди изявлението на Де Вевер премиерът Шарл Мишел заяви пред агенция Белга, че ще отиде в Маракеш, където в началото на другата седмица този документ ще бъде одобрен от страните от ООН.

Редица европейски страни вече заявиха, че няма да подкрепят това необвързващо споразумение за регулиране на миграцията, включително Унгария, Австрия, Италия, България, Хърватия, Чехия, Полша, Швейцария, Словакия, отбеляза ДПА.