Приятели на 39-годишната жена разказват, че тя е готова да публикува сензационни подробности от срещите в Овалния кабинет срещу 12 милиона долара. Люински смятала да опише Клинтън като човек, "който има ненаситно желание за секс тройка, любител на оргиите и като такъв, който използва всякакви сексиграчки".

Това ще има ефект на бомба. Тази книга може да стане нещо повече от отмъщение, тя може да го убие, цитира Daily Mail думите на приятел на Люински.
Бившата стажантка щяла да разкаже, че Клинтън наричал жена си Хилъри Клинтън „студена риба" и й се подигравал за „липсата на сексуален живот".

В книгата ще бъдат публикувани и писма, които Клинтън написал на Моника в Белия дом.

Новината за аферата „Люински” се появи в медиите на 17 януари 1998 г., а на 21 януари излезе публикация във в. „Вашингтон Поуст”. Линда Трип, приятелка на Моника, записва признанията й за интимни отношения с президента в Овалния кабинет между ноември 1995 и март 1997 г.
Клинтън отрича, а Люински отказва да коментира аферата.

По-късно обаче тя свидетелства под клетва, че е имала сексуален контакт с Клинтън, включително и орален секс. Тя показва и доказателство - прословутата синя рокля със семенната течност на президента.
Клинтън отрича и пред съда.

По-късно той прави самопризнание пред съдебни заседатели, че е имал „непристойни физически взаимоотношения” с Моника Люински.
В телевизионно обръщение пък заклеймява като грешка връзката си със стажантката.

Извънбрачната афера води до искане за импийчмънт на държавния глава, което е отхвърлено по-късно от Сената.
След кратък процес Клинтън е освободен от всички обвинения, включително лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието.