Кметът на датската столица Копенхаген, Франк Йенсен, подаде днес оставка, след като призна причастност към няколко случая на сексуален тормоз, предаде Ройтерс.

Йенсен, който ще подаде оставка и като депутат от управляващата Датска социалдемократическа партия, на която е зам.-председател, заема длъжността кмет от 2010 година.

Оставката му беше обявена, след като първо две жени, една от които наета от социалдемократите, разказаха, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на Йенсен през 2012 и 2017 година, в статия, публикувана в петък от ежедневника "Юландс постен". И двата инцидента са станали по време на обществени прояви и са свързани с физически контакт, упражнен върху двете жени против волята им.

В неделя ръководителката на младежката секция на партията обяви, че други 8 души са били тормозени от кмета или са били свидетели на тормоз.

В пост във Фейсбук Йенсен заяви, че той е бил част от "вредна" и "стара" култура в социалдемократическата партия.

"Бих искал да се извиня на всички жени, които съм обидил", каза на пресконференция Йенсен.

По-късно той публикува в социалната мрежа снимка с внучката си, като заяви, че в бъдеще ще посвети повече време на семейството си и това последният му пост в този профил.

Премиерът на Дания Мете Фредериксен заяви, че приема обвиненията "много сериозно".

"Очевидно е, че ние в социалдемократическата партия имаме проблеми и това трябва да се промени сега", каза премиерът.

59-годишният Йенсен е в политиката от 30 години, като е заемал постовете на министър на правосъдието и на научните изследвания през 90-те години и през първото десетилетие на 21 век.