"Капитализмът е твърде дълбоко вкоренен в Турция, за да бъде изкоренен за една нощ", казва единственият кмет комунист в страната, но малки стъпки за откриване на работни места и насърчаване на кооперативното земеделие може да помогнат да тласне страната по "пътя на социализма".

Фатих Мачоглу от Турската комунистическа партия (ТКП) пое кметския пост в централния окръжен град Тунджели този месец след победа на местните избори на 31 март, на които Партията на справедливостта и развитието (ПСР) загуби контрола си над столицата Анкара и търговския център на страната Истанбул.

В страна, където политиката е доминирана често от десни националистически или ислямистки партии и където ТКП спечели едва 0,16 процента от гласовете на изборите през март, победата на Мачоглу е повод за празнуване сред турските левичари. Източният град Тунджели обаче, който е дом над 80 000 души и на малцинства като кюрди, алевии и зази, отдавна е добре известен с това, че споделя леви и светски възгледи и че не се поддава на националните тенденции.

Турското правителство отстрани от длъжност последния избран кмет заради предполагаеми връзки с поставената извън закона войнствена Кюрдска работническа партия (ПКК) и назначи администратор, който от съображения за сигурност издигна стени около общината.

Първото нещо, което Мачоглу направи, след като бе избран, беше да премахне стените, но той също така знае, че ще трябва да приспособи идеалите си към трудните условия на икономиката и сигурността в провинциална Турция.

"Когато ходехме при хората преди изборите, те имаха два проблема. Първо, не желаеха стени, бюрокрация между хората и общината. Вторият беше проблемът с безработицата", каза той в интервю за Ройтерс в офиса си.

"В този свят, където управляват капитализмът, империализмът и фашизмът, тази страна е неспособна да функционира без тях", посочи той, правейки впечатление с прагматичния тон, спечелил му уважение сред крайнолевите кръгове и извън границите на Тунджели.

"Разбира се, ние не градим комунизъм. Искаме да проправим път за социализъм, покварен от капитализма", посочи той.

Мачоглу доби известност преди пет години, когато бе избран да се кандидатира за кмет на Оваджък, град в Тунджели с малко над 3000 жители. Той изплати по-голямата част от значителния дълг на общината, осигури безплатен обществен транспорт и отвори държавни терени за земеделие. Кметът стана известен и с това, че публикува редовно за какво точно се харчат общинските данъци на Оваджък.

Работата на Мачоглу в Оваджък промени мнението на обикновените турци за комунизма, казва Шерифе Йоздемир, 64-годишна пенсионирана учителка от близкия град Малатия, дошла, както и много други почитатели от различни места на Турция, за да поднесе поздравления на новия кмет.

"Някога, ако двама души се препираха, единият вместо да ругае щеше да вика "комунист, комунист", а другият щеше да се чувства обиден", отбеляза тя.

Тунджели винаги е бил "социалистическо общество", казва Серкан Саръатеш, 44-годишен собственик на книжарница, който носи барета с червена звезда, "защото хората тук вярват в справедливостта и равенството".

Обещавайки по-голяма прозрачност, Мачоглу постави пред общината плакати, на които подробно са описани общинските приходи и разходи.

Той има за цел да ограничи високата безработица, която по думите му достига 35 процента - като насърчава туризма, кооперативните стопанства и изграждането на екожилища за отдаване под наем. Той иска също значително да намали огромната задлъжнялост на общината до две години, като повтори успеха си в Оваджък.

Не всеки в Тунджели обаче е убеден, че новият кмет ще успее.

"Условията тук не са подходящи", казва Фъраз Текол, 24-годишен студент по социология. "Ще му е трудно да се справи с всички тези проблеми", смята той.