Той стана първият мюсюлманин, който ще управлява британската столица, след като получи 57 процента от гласовете (1 310 143 гласа). Неговият съперник от консерваторите Зак Голдсмит спечели 43 процента (994 614 гласа).

В емоционална реч след обявяването на официалните резултати Садик Хан обеща винаги да бъде кмет на всички жители на Лондон и да работи с всички сили, за да подобри живота на всеки жител на Лондон, независимо от неговия произход, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Хан, който е с пакистанско потекло, обеща "да направи всичко по силите си, за да осигури на всички предоставянето на тези възможности", които Лондон му е предоставил на него.

По думите му тези възможности се състоят в това "не да оцеляваш, а да процъфтяваш", а също и "да изградиш по-добро бъдеще", което да позволи на жителите на града на река Темза да имат "подобаващ и достъпен покрив над главите си и удобен път от вкъщи до работата".

"Благодаря, Лондон. Лондон е най-великият град в света", каза Садик Хан след победата.

"Толкова се гордея с нашия град. Трогнат съм от надеждата и вярата, които ми дадохте. Искам да благодаря на всеки един лондончанин за това, че направи възможен днешния ден", каза Садик Хан, цитиран от ДПА.

Той изброи приоритетите си като кмет на най-големия град в Западна Европа. "Повече работни места с по-добри заплати. Не само да живеем в сигурност, но и да усещаме тази сигурност. По-чист въздух и по-здрав град, както и възможности за всички лондончани да реализират потенциала си".

"Тези избори не минаха без полемика и аз съм много горд, че Лондон избра днес надеждата пред страха и единството пред разделението", каза още Садик Хан.

В емоционалната си реч той отбеляза, че баща му "щеше да бъде горд, че градът, който е избрал да нарече свой дом, сега е избрал едно от неговите деца да бъде кмет".

Поздравления заваляха към Хан, включително от кмета на Ню Йорк Бил де Блазио, съобщава Ройтерс. Садик Хан сменя консерватора Борис Джонсън, който ръководи 8,6-милионния град през последните осем години, отбелязва агенцията.