Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо на среща с казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев се изказа положително за политическите реформи в републиката и пожела успех в изпълнението им. Това съобщи пресслужбата на държавния глава, цитирана от ТАСС.

Имаме прекрасни икономически отношения. Разглежда се възможността за установяване на директни въздушни връзки между нашите страни. Освен сътрудничеството в енергийния сектор има голям потенциал и в други области. Президентът Доналд Тръмп ме помоли да предам личния му поздрав и съм много щастлив че съм тук днес, цитира службата думите на американския държавен секретар.

Майк Помпейо похвали президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев за политическите реформи в страната

Снимка: AP/БТА

Изказвайки благодарност за топлото посрещане и гостоприемство, той заяви също, че Казахстан и САЩ традиционно са надеждни партньори в областта на икономиката, защитата на международния мир и стабилност.

На срещата с Помпейо президентът на Казахстан отбеляза ползотворното развитие на двустранното сътрудничество от момента на установяване на дипломатически отношения.

САЩ са първата държава, признала независимостта на Казахстан и винаги ще помним този исторически факт, подчерта Токаев.

Помпейо се срещна и с първия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, изтъквайки личните му заслуги за положителните промени в страната. Държавният секретар предаде и на него поздрави от Тръмп.

По-рано, по време на среща с външния министър Мухтар Тлеуберди, държавният секретар на САЩ призова висшите държавници в централноазиатската страна да работят за продължаване на реформите, които ще позволят по-големи американски инвестиции там.

САЩ подкрепят стремежа на Казахстан да изгради отношения с други страни, но призовават за сътрудничеството с американски компании, заяви на пресконференция Помпейо.

Тлеуберди коментира, че участието на САЩ в изпълнението на проекти в Централна Азия ще се отрази положително на инвестициите в региона.

За какво настоя Помпейо пред казахстанските власти

Майк Помпейо настоя властите в Казахстан да внимават с влиянието на руските и китайските инвестиции, предаде Асошиейтед прес.

Помпейо заяви днес пред казахстанските ръководители, че привлекателността на такива инвестиции е за сметка на суверенитета и може да ощети, вместо да подпомогне, развитието в дългосрочен план.

Обиколката на Помпейо

Майк Помпейо пристигна в столицата на Казахстан Нур Султан от Минск след разговори с президента на Беларус Александър Лукашенко и министъра на външните работи Владимир Макей.

Днес и утре държавният секретар ще бъде в Узбекистан, където ще се срещне с президента Шавкат Мирзийоев и външния министър Абдулазиз Камилов.

Освен това ръководителят на американската дипломация ще вземе участие в министерска среща във формат "Централна Азия-САЩ" ("C5+1") в Ташкент, посочва ТАСС. Във форума, наред със САЩ, участват Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Туркменистан.

Среща в топла атмосфера: Александър Лукашенко и Майк Помпейо

Снимка: AP/БТА

Какво официално казаха Помпейо и Лукашенко

Имаме вяра в способността ни заедно да постигнем истински напредък във всички аспекти на нашите отношения", заяви Помпейо на срещата си с беларуския президент Александър Лукашенко, провела се на 1 февруари.

Това е първата визита на американски държавен секретар в Беларус от 1994 г.

Лукашенко изрази задоволство от посещението на Помпейо в Беларус.

"Много добре е, че поехте риска да дойдете в Минск след различните недоразумения между Беларус и Съединените щати", изтъкна беларуският лидер.

Беларуският президент е уверил Помпейо, че Беларус самостоятелно ще избере своя път на развитие и няма намерение да става част от друга държава. Това стана ясно от изявление на самия Помпейо пред журналисти след срещата му с Лукашенко.

"Господин Лукашенко каза: Беларус е суверенна и независима страна и ние не можем да сме част от която и да е друга държава", изтъкна американският държавен секретар.

Помпейо увери Лукашенко, че Съединените щати могат да покрият на сто процента нуждите на Беларус от петрол и газ.