Три важни гласувания ще бъдат проведени в света днес. Във Франция днес държавният глава Еманюел Макрон ще разбере дали може да разчита на нужното му за свободно управление абсолютното мнозинство в парламента. Вотът в Андалусия ще бъде тест за новия лидер на испанските консерватори, а Колумбия избира президент между бивш бунтовник и "колумбийския Тръмп".

Във Франция днес е вторият тур на парламентарните избори. Вотът се смята за ключов за Еманюел Макрон - възможно е партията му да изгуби мнозинство, което ще направи управлението и прокарването на реформи сложно, защото ще се налага да се търси подкрепа от други партии и коалиции.

Формацията на Макрон е с почти изравнени сили с нова лява коалиция, начело с Жан-Люк Меланшон. Според последните проучвания около 53% от французите се надяват на победа на досегашното мнозинство, а 46% искат да спечели левицата.

От огромно значение за резултата ще бъде избирателната активност, която беше рекордно ниска на първия тур. Около 21 часа се очакват първите резултати от екзит пол-а.

Изборите в испанската област Андалусия днес ще бъдат своеобразен тест за новия лидер на испанската опозиционна Народна партия, която ще се опита да спечели първото си абсолютно мнозинство в най-гъсто населената област на страната преди общонационалните избори, които се очаква да се състоят през 2023 г., предаде Ройтерс.

Андалусия, със своето 8,5-милионно население, в продължение на 40 години беше бастион на основната социалистическа партия в Испания, но през 2018 г. тя отстъпи властта на консервативно коалиционно правителство, начело на което застана Народната партия. Консервативният президент на областта Хуан Мануел Морено предизвика провеждането на предсрочни избори, за да се възползва от благоприятните за неговата партия прогнози на социолозите и избирането на новия национален лидер на Народната партия Алберто Нунес Фейхоо.

По информация от най-новото социологическо проучване на "ГеАДе3", публикувано във в. "АБеСе", Народната партия е на път да удвои подкрепата си в сравнение с 2018 г. и ще спечели 53 от общо 109 места в регионалния парламент, което е само с две по-малко от необходимите за абсолютно мнозинство. Според проучванията по-малката партия в настоящата управляваща коалиция "Сиудаданос" (Гражданите) няма да успее да спечели нито едно място, което отразява нейните неуспехи на последните регионални избори в други области в страната.

Ако Народната партия не успее да спечели мнозинство, на Фейхоо може да му се наложи да разкрие дали е готов да работи с крайнодясната партия "Вокс" преди следващите общонационални избори, които се очаква да бъдат проведени до края на 2023 година. "Вокс", която се противопоставя на миграцията и част от чиято платформа е отмяната на закон, забраняващ символите от ерата на Франко и законодателството, вдъхновено от феминизма, вече обяви, че иска да бъде част от коалиционно правителство в Андалусия заедно с Народната партия. Крайнодясната партия за първи път стана част от регионално правителство в Испания през 2022 г. в коалиция с Народната партия в Кастилия и Леон. Но спорното решение за съвместна работа с крайнодесните беше взето от предишния лидер на Народната партия. Новият лидер Алберто Нунес Фейхоо идва от Галиция - една от малкото испански области, където "Вокс" не успя да спечели място в парламента - и се опитва да се дистанцира от крайнодесните със своята по-умерена позиция. Левите партии, които участват в изборите в Андалусия, вече заявиха, че не биха подкрепили правителство на Народната партия и Фейхоо може би няма да има друг избор, освен да сключи сделка с "Вокс".

В Колумбия днес ще бъде произведен втори тур на президентски избори. Гласоподавателите да изберат следващия си президент измежду бившия ляв бунтовник Густаво Петро и независимия бизнесмен Родолфо Ернандес, определян като "колумбийския Доналд Тръмп".

Най-новите социологически проучвания показват, че кандидатите са с изравнени шансове за победа - безпрецедентна за Колумбия ситуация. Тази вечер социалдемократът Петро, който е бивш кмет на Богота, може да стане първият президент от левицата в историята на Колумбия.

Възможна е обаче и победа на милионера Ернандес, който на първия тур успя да събере повече гласове от представителите на традиционната десница.

Основна тема в предизборната кампания на Петро е "промяната", а в тази на Ернандес - "борбата с корупцията". И двамата кандидати не са представители на елита, който от два века доминира в политическия живот на Колумбия. Въпреки това след обявяването на резултатите от първия тур традиционната десница и нейният ключов представител, бившият президент Алваро Урибе, заявиха, че ще подкрепят Родолфо Ернандес на балотажа.

През четирите години от мандата си досегашният колумбийски президент Иван Дуке не успя да проведе същински реформи. Управлението му бе белязано от борбата с коронавирусната пандемия, сериозна рецесия, големи антиправителствени демонстрации и влошаване на ситуацията с въоръжените престъпни групировки в Колумбия, които вилнеят в селските райони и си оспорват контрола върху трафика с наркотици.

На фона на всички тези проблеми Петро и Ернандес дадоха големи обещания.

Петро обещава да приложи своята "прогресистка" визия за управлението на страната, в която централно място заема подобряването на качеството на живота. Сред идеите на социалдемократа са и увеличаване на данъците на богатите, засилване на ролята на държавата и осъществяване на енергиен преход.

Ернандес пък предлага набор от символични и в някои случаи изненадващи мерки, като се почне от идеята депутатите вече да не разполагат със служебни автомобили и се стигне до легализирането на марихуаната.

Налице е обаче въпросът дали Петро и Ернандес имат потенциала наистина да управляват страната. За Густаво Петро има риск да се сблъска с хората, недоволни от политиката, която той ще провежда, и най-вече с армията. А за Родолфо Ернандес трудното ще е, че не разполага с нито един сенатор или депутат в парламента.

На днешния балотаж право на глас имат 39 милиона колумбийци.