Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова гласоподавателите в северната част на щата Джорджия да отидат да гласуват днес на изборите, които ще определят коя партия ще контролира Сената, предаде Асошиейтед прес.

Жителите на Джорджия определят днес кои ще бъдат новите двама сенатори от този щат. Двама сенатори републиканци (Кели Лофлър и Дейвид Пердю), заемали досега места в горната камара на американския Конгрес, ще се съревновават с двама демократи (Рафаел Уорнок и Джон Ософ). Ако Лофлър и Пердю успеят да съхранят местата си в Сената, Републиканската партия ще разполага с мнозинство от 52 места в горната камара на Конгреса, която е общо със сто места. Това ще позволи на републиканците да блокират голяма част от законодателните инициативи на Байдън след встъпването му в длъжност като президент на 20 януари.

Ако Уорнок и Ософ спечелят частичните избори, това ще означава, че както републиканците, така и демократите ще разполагат с по 50 места в Сената. В този случай бъдещата вицепрезидентка Камала Харис ще има правото на решаващ глас в Сената и така везните там ще се наклонят на страната на демократите. При това положение ще бъде по-лесно за Байдън да прокарва инициативите си, тъй като демократите контролират и Камарата на представителите (долната камара на Конгреса).

Допитванията до последно показваха, че битката в щата е оспорвана.

Тръмп каза, че "залогът на тези избори не може да бъде по-висок", предупреждавайки събралото се множество от няколко хиляди души, че демократите може да спечелят контрол над Сената. Тълпата му отвърна с възгласи: "Борете се за Тръмп".

Президентът на САЩ отново повтори невярното твърдение, че е спечелил президентската надпревара в Джорджия. Представители на изборните власти и от двете партии публично обявиха, че изборите в щата са били редовни, а международни наблюдатели потвърдиха, че по време на вота не е имало сериозни нередности.

Тръмп заяви обаче, че се е явявал два пъти на избори в Джорджия и че "е спечелил и двата пъти".

Той обеща да се върне в Джорджия след година и половина, за да води кампания срещу губернатора на щата Браян Кемп и щатския секретар Брад Рафенспъргър.

Тръмп участва в кампанията за балотажа в частичните избори за Сената в подкрепа на кандидатите от Републиканската партия Кели Лофлър и Дейвид Пердю.

По-рано днес избраният за президент на САЩ Джо Байдън участва в митинг в подкрепа на кандидатите на демократите Рафаел Уорнок и Джон Ософ.

От изборите за тези две места в Сената зависи баланса на силите в горната камара на Конгреса.