Ключов свидетел по делото за убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция се е намушкал с нож. Това съобщи началникът на полицията в Малта, цитиран от ДПА и БТА.

Мелвин Теума, който е в болница в критично, но стабилно състояние, е открит снощи да лежи в локва кръв в дома си, с нож в ръката. Имал е повече от една рана, под бъбреците си, по врата и по китката си.

Днес Теума щеше да свидетелства в процеса за убийството срещу бизнес магната Йорген Фенек. Той твърди, че Фенек е поръчал убийството през октомври 2017 г. на Галиция и получи имунитет от съдебно преследване в замяна на показанията си по делото.

Фенек беше обвинен в заговор за убийството на Каруана Галиция и пледира невинен.

Въпреки че полицията предполага, че Теума сам се е наранил, в социалните мрежи бързо започнаха да се разпространяват слухове, че той е бил нападнат. Те бяха подхранени от намерена до сградата на Съдебната палата във Валета примка.

На пресконференция днес полицейски комисар Анджело Гафа опроверга тези твърдения.

Гафа каза, че Теума е открит с нож в ръката си и е посочил пред намерилия го полицай, че сам се е намушкал.

Няма следи от наранявания от самоотбрана или от борба, а пръските кръв също говорят за това, че раните са самопричинени, посочи комисарят.

Той допълни, че макар и разследването все още да не е приключило, уликите на този етап сочат опит за самоубийство. Полицията разследва качената в социалните мрежи снимка с примката, добави Гафа.