Думите на републиканския кандидат за президент на митинг в Дейтона бийч, Флорида, предадоха Асошиейтед прес, ТАСС и БТА.

Тръмп каза, че президентът Барак Обама трябва "крайно да съжалява", че е назначил Клинтън за държавен секретар в своята администрация, защото е станала "основателка на "Ислямска държава". Той дори предложи тя да получи награда от джихадистите като основателка на ИДИЛ.

Опоненти на Клинтън, включително Тръмп, неведнъж са критикували нейни действия на поста държавен секретар на САЩ (2009 – 2013). Натякваха й също, че като сенатор от Демократическата партия (2001 – 2009) е подкрепила нахлуването в Ирак през 2003-а, поставило начало на сегашния кървав хаос в Близкия Изток.

Досега обаче тя не беше атакувана толкова пряко и грубо като с квалификацияга "основателка на ИДИЛ".

От своя страна демократите изглежда ще поддържат мотива, че ексцентричният милиардер от Републиканската партия е "кандидат на Путин".

В Дейтона бийч Тръмп отхвърли твърденията на своите противници, че президентската му кампания се натъква на трудности и че ръководството на Републиканската партия и хора от изборния й щаб са крайно недоволни от неговото поведение.

Вчера Тръмп отказа да подкрепи кампаниите за преизбиране на лидера на републиканците в Камарата на представителите Пол Райън, както и на влиятелния републикански сенатор Джон Маккейн. Двамата отправиха остри критики към Тръмп заради последните му изказвания, всяващи раздор в партийните редици и напрежение в обществото.