Вирусът, който причинява Covid-19, може да достигне до спермата, съобщиха китайски изследователи след малко по обхват изследване, което не разглежда въпроса дали е възможно предаването по полов път, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лекари са открили коронавируса в семенната течност на шестима от 38 мъже, приети в болница с лабораторно потвърден Covid-19. Четирима от тях още били много болни, а двама се възстановявали.

Съобщението от Общинската болница в Шангкиу, провинция Хънан, е публикувано в Списанието на американската медицинска асоциация.

Продължително проследяване на пациентите не е имало, така че не е известно колко дълго вирусът остава в спермата или дали мъжете могат да го предават по време на секс.

Резултатите контрастират с изследване на 34 мъже с Covid-19 в Китай, публикувано миналия месец в сп. "Фертилитет и стерилност". В него американски и китайски специалисти не откриха вируса в семенната течност, изследвана между осмия ден и почти три месеца след диагнозата. Съавторът на това изследване д-р Джон Хоталинг от университета на Юта каза, че в новото проучване са участвали много по-болни мъже, в активна фаза на Covid-19.

Новият коронавирус се разпространява предимно с пръски от кашлицата на заразените. Някои изследвания обаче съобщиха, че той е открит в кръвта, изпражненията, сълзите и други флуиди на пациенти.

Данни, че други вируси като ебола и зика могат да се предават по полов път, породи такъв въпрос и за коронавируса.

Хоталинг подчерта, че са необходими допълнителни изследвания за окончателен отговор.

Американското дружество за репродуктивно здраве заяви, че новото изследване не трябва да причинява тревога. За безопасност обаче е препоръчително мъжете да избягват сексуални контакти, докато не минат 14 дни, без да имат симптоми.