Китайският президент Си Цзинпин призова да се полагат усилия за постигане на ново ниво в разработването на военна техника и на оръжия за Народноосвободителната армия на Китай, съобщи днес официалната китайска агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

Си, който е и председател на Централния военен съвет, заяви това на конференция в Пекин. Стратегическите способности на Китай са били подобрени от "мощен скок в развитието" на военната техника и оръжията, каза той.

Чжан Юся, заместник-председател на съвета, също заяви, че Китай трябва да се стреми към независимост в технологиите и да даде "цялостен" тласък на модернизацията и изграждането на армия "на световно ниво".

Американските власти предупредиха наскоро, че китайските амбиции в сферата на изкуствения интелект и редица модерни технологии може да осигурят на Пекин решаващо военно превъзходство и доминация над здравеопазването и други важни сектори в Америка.

При управлението на президента Джо Байдън службите от сферата на националната сигурност на САЩ предприеха агресивна публична кампания срещу Китай - страна, която някои американски официални лица окачествяват като най-голямата стратегическа заплаха за Вашингтон.

От своя страна Пекин многократно обвини Вашингтон във войнствена риторика и атакува американското разузнаване за оценките му за Китай, включително за тази, че китайското ръководство не е споделило изключително важна информация за пандемията от коронавируса.