Китайските власти са използвали близо хиляда акаунта в Туитър и в по-малка степен страници във Фейсбук, за да дискредитират и всеят раздор сред продемократичните демонстранти в Хонконг, съобщиха днес двете социални мрежи, предаде Франс прес.

Туитър спря временно 986 акаунта, "координирани в рамките на операция, подкрепяна от китайските власти", за да "подронят легитимността и политическите позиции" на протестиращите, посочва Туитър в свой блог.

Фейсбук от своя страна посочи, че е премахнала, поради същите причини, седем страници и три групи в социалната мрежа, също "свързани с лица, близки до правителството в Пекин".

Вече 11 седмици азиатският финансов център е обхванат от продемократични протести срещу подкопаването на свободите. Последният протест премина без вандалски прояви и без сблъсъци със силите на реда. Демонстрациите в подкрепа на исканията за повече демокрация в Хонконг се разпростират по целия свят. Протести се проведоха и в Канада, Австралия и Великобритания. По улиците на бившата британска колония Хонконг, а сега административен район на Китай със специален статут, на мирно шествие излязоха близо 1,7 милиона души.

Американският вицепрезидент Майк Пенс призова Китай да зачита законите на Хонконг и повтори предупреждението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че за Вашингтон ще е по-трудно да сключи търговска сделка с Пекин, ако има насилие в китайския специален административен район, предаде Ройтерс.

САЩ призова Пекин и демонстрантите да уредят разногласията си по мирен път

Снимка: БТА/AP

"За да сключат Съединените щати сделка с Китай, е необходимо Пекин да спазва своите ангажименти, включително обещанието, поето от Китай през 1984 г., да зачита непокътнатостта на законите на Хонконг, съгласно китайско-британската съвместна декларация", казва Пенс в реч, подготвена за произнасяне пред Детройтския икономически клуб.

"А нашето правителство ще продължи да призовава Пекин и демонстрантите да уредят разногласията си по мирен път", заявява той.

Фейсбук от своя страна посочи, че е премахнала, поради същите причини, седем страници и три групи в социалната мрежа

Снимка: БТА/AP

По-рано Тръмп намекна, че Белият дом би искал Китай да реши въпроса с протестите в Хонконг, преди да бъде постигнато споразумение за търговията.

"Бих искал да видя уреждане на ситуацията в Хонконг по много хуманитарен начин", заяви Тръмп. "Мисля, че това би било много добре за търговската сделка", каза той.