Китай призова за общи усилия за борба с трафика на хора, след като в хладилен камион в Англия бяха открити 39 мъртви човека, за които се предполага, че са китайски мигранти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Британската полиция изрази вчера предположение, че жертвите са китайски граждани, като добави, че процесът на установяване на самоличността им ще е дълъг и сложен.

На редовен брифинг днес говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин заяви пред репортери, че Китай все още не може да потвърди националността на жертвите, нито самоличността им, но работи в сътрудничество с местните власти.

С оглед на бързо растящата вътрешна икономика се предполагаше, че през последните години трафикът на хора от Китай е намаляло драстично. Въпреки това и въпреки значителния риск, който може да крие пътуването за някои китайци, особено за тези с по-ниска степен на образование, Европа и Северна Америка продължават да са привлекателно място заради доста по-високите заплати там в сравнение с Китай.

Някои части на Китай, особено югоизточната провинция Фуцзян, отдавна са източник на миграция към чужбина, отбелязва Асошиейтед прес.

Междувременно словенската полиция разби мрежа, която е спечелила 1,3 милиона евро от нелегален трафик на китайски граждани за Италия през Словения, предаде агенция СТА. От четиримата словенци и осем китайци, които управлявали мрежата, трима са в ареста, а двама - под домашен арест, съобщи вчера полицията в Марибор.

Китайците от групата имали постоянно жителство в Словения. Групата е заподозряна, че през последната година и половина е помогнала на най-малко 143 китайци да влязат нелегално в Словения през Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия. За услугата мигрантите плащали от 9000 до 14 000 евро, съобщи полицията. Няма информация как и откъде мигрантите китайци дошли на Балканите.

Във връзка с трагедията в Англия китайското посолство в Лондон заяви, че британската полиция все още не може да потвърди, че 39 човека, намерени мъртви в камион в Англия, са китайски граждани.

Генералният консул на Китай Тун СюеЦзюан, който ръководи китайския екип, заминал за мястото, където бе намерен камионът, призова полицията възможно най-бързо да открие истината.