Небостъргач в южния китайски град Шънджън бе евакуиран, след като 73-етажната сграда се разлюля внезапно без обяснима причина, предаде BBC.

В 300-метровата сграда на SEG Plaza се намират множество магазини и купувачите се втурнали да напускат разлюлялата се сграда.

Местните власти все още не знаят какво е причинило разклащането на небостъргача в 12:31 местно време днес. По това време не са регистрирани земетресения.

Води се разследване. Предварителна проверка е показала, че в основата на сградата няма пукнатини, а външните стени не са повредени.

20-годишната сграда се намира в сърцето на Шънджън, град с повече от 12 милиона души, известен с пазаруването и процъфтяващата си технологична индустрия.

Кадри, споделени в социалните мрежи, показват как стотици хора бягат от небостъргача малко, след като е обявена евакуацията.

Завършена през 2000 г., SEG Plaza е 104-ата най-висока сграда в Китай и 212-та най-високата в света.

Шънджън, който свързва Хонконг с континенталната част на Китай, е на върха на технологиите и иновациите в страната. Фирмите със седалище в града включват Tencent и Huawei.

Четвъртият по височина небостъргач в света, 599-метровия Ping An Finance Center, също оформя хоризонта на града.

Известно е, че в Китай се случват срутвания на сгради. През май миналата година хотел, използван като карантинен за коронавирус в китайския град Гуанджоу, се срина, убивайки 29 души.