Китайски магнат и критик на китайския президент Си Цзинпин беше осъден на 18 години затвор по обвинения в корупция, предадоха световните агенции.

Свръхбогатият Жън Чжъцян, бивш ръководител на държавна компания за недвижими имоти, беше и дългогодишен член на Китайската комунистическа партия. През юли обаче той беше изключен от нея. 66-годишният Жън е известен с прямостта си. Още през март той изчезна от полезрението малко след като публикува в интернет жлъчна статия срещу властите, в която критикуваше техния отговор на коронавирусната пандемия.

Жън по-специално нарече китайския президент Си Цзинпин "клоун", а китайското правителство обвини в закъсняла реакция. През април богаташът стана обект на разследване за нарушаване на дисциплинатата.

Присъдата му от 18 години затвори и глоба от 4,2 милиона юана (530 000 евро) е за корупция, приемане на подкупи, отклоняване на държавни средства и злоупотреба с власт, посочва Втори районен съд в Пекин. Според съдията по делото бившият ръководител на държавната компания за недвижими имоти "Бейджин Хуаюан" е приел между 2003 г. и 2017 г. около 1,25 милиона юана (160 000 евро) подкупи. Освен това той е използвал за лична изгода и е отклонил около 111 милиона юана (13,9 милиона евро) обществени средства. Според присъдата Жън "е признал всички престъпления и няма да обжалва съдебното решение". Жън беше член на ККП от 1974 г. до юли 2020 г. и имаше в социалната мрежа Вейбо десетки милиони абонати, които с нетърпение очакваха неговите прями изказвания. Акаунтът му беше дезактивиран преди четири години след публикуване на негова критика към реч на Си Цзипнин, в която президентът призоваваше медиите да служат на партията.