Китайски и индийски войски отново са се сблъскали в оспорвана гранична зона, като се съобщава за ранени и от двете страни.

Инцидентът е станал в северната част на Сиким миналата сряда. Индийската армия заяви, че е имало "незначителен" инцидент, който е бил "разрешен".

Напрежението е голямо по протежение на най-дългата спорна граница в света. И двете страни имат големи териториални претенции една към друга.

Най-малко 20 индийски войници загинаха миналия юни при сблъсъци в друг пограничен район - Ладак.

Сега индийски медии съобщиха за инцидент в прохода Нату Ла в северната част на щата Сиким, предаде Би Би Си (BBC). Сиким е територия, затисната между Бутан и Непал, на около 2500 км източно от района на Ладак.

Китайски патрул се опитал да влезе на индийска земя и е бил принуден да се върне, заявиха местни служители.

Изявление на индийската армия омаловажи инцидента, казвайки, че "е имало незначително изправяне "лице в лице" в района на Нату Ла в Северен Сиким на 20 януари 2021 г. и случаят е разрешен от местните командири, съгласно установените протоколи".

Какъв е произходът на пограничните проблеми между Китай и Индия

Голяма част от границата от 3440 км не е добре очертана. Реки, езера и снежни шапки (високо в планините) - по тях линията може да се измести, извеждайки войниците лице в лице в много точки, понякога водещи до конфронтация, отбелязва Би Би Си. Най-смъртоносната такава беше в долината на Галван в Ладак миналия юни. Тогава Китай също претърпя човешки загуби, но не направи официално изявление.

След смъртоносния ръкопашен бой миналата година двете страни проведоха преговори за деескалация - последният кръг от които между военните командири в неделя.

И двете страни имат много за губене, като Китай е един от най-големите търговски партньори на Индия.

И двете страни междувременно засилиха инфраструктурните проекти в някои от граничните райони.

Двете страни са водили само една война - през 1962 г., когато Индия претърпя тежко поражение, припомня Би Би Си.