В Китай стартираха тържествата, свързани с китайската лунна година, която преминава под знака на Металния плъх, но и под сянката на новия коронавирус, поразил страната, предават ДПА и Ройтерс.

Новата пневмония наложи редица ограничения при провеждането на тържествата и на пътуванията, за да бъде овладяно разпространението на белодробното заболяване.

Годината на Металния плъх пое щафетата в петък в полунощ /18:00 часа българско време/ от Годината на Земния глиган, която също беше белязана от огнища на зараза със свинска чума.

Поради съображения за сигурност в Пекин и в другите мегаполиси не беше проведена заря, но в по-малките провинциални центрове имаше фойерверки.

Вижте снимки >>

В традиционната многочасова Новогодишна гала вечер по телевизията, която се наложи като традиция от 1983 година насам, водещите отправиха емоционален призив за борба с новото заболяване.

В 4-часовия новогодишен спектакъл беше включен в последния момент специален сегмент, в който бяха отправени най-добри пожелания на медицинските екипи и на жителите на град Ухан, най-тежко поразен от новия коронавирус.

Снимка: АР/БТА

"Ние ще бъдем победители", емоционално възкликнаха в един глас популярните водещи на шоуто Бай Янсун и Кан Хуей. Те увериха аудиторията, че няма предизвикателство, с което нацията да не може да се справи, но за тази цел са нужни координираните усилия на всички китайски граждани.

Снимка: АР/БТА

Годината на Металния плъх се очаква да донесе творческа енергия, късмет, здраве и просперитет.

Снимка: АР/БТА

За разлика от Григорианския календар, съблюдаван в повечето части на света, китайският е базиран върху движенията на Луната. Подобно на западния зодиак, китайският е разделен на 12 цикъла, всеки от които е с продължителност една година, вместо един месец. Началото на китайската Нова година обикновено се пада между 21 януари и 20 февруари. Тази година тя започна на 25 януари и ще приключи на 11 февруари 2021 г. Всеки от 12-те цикъла в китайския зодиак е подвластен на определено животно, което влияе върху чертите на хората, родени в дадена година, както и върху световните събития.

Снимка: АР/БТА