Управляващата в Китай комунистическа партия предупреди днес своите членове да се придържат към марксизма и ленинизма и да не вярват в "призраци и духове". Това е поредният опит на партията да изкорени нерядко срещаните суеверия и предразсъдъци, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Китай официално гарантира свобода на вероизповеданията за основните религии като християнството, будизма и исляма, но от партийните членове се изисква да бъдат атеисти и им се забранява да участват в практики, основани на суеверия, като например да ходят при гадатели.

През последните години имаше редица скандали, свързани с обвинения срещу висши партийни членове, обвинени в подобни действия, посочва Ройтерс.

Официалната китайска агенция Синхуа публикува пространна директива кои са най-добрите начини да се укрепва обществената и ръководната роля на партията. В документа се подчертава, че марксизмът е ръководното учение както за нея, така и за цял Китай.

"Трябва решително да се борим срещу неверието в Маркс и Ленин и срещу вярата в призраци и духове, срещу недоверието към истината и вярата в парите", се казва в документа и се призовава да се води "решителна борба срещу погрешните схващания, които изопачават, представят в невярна светлина или отричат марксизма".

Китайците, особено лидерите на страната, имат дълга традиция да вярват на гадателство и предсказания, особено на основата на астрология, търсейки отговори на сложни въпроси, особено във времена на съмнения, нищета и хаос, отбелязва Ройтерс. Тази практика стана все по-опасна на фона на предприетата от сегашния лидер Си Цзинпин кампания срещу дълбоко вкоренената корупция, при която десетки висши служители бяха вкарани в затвора.

Основателят на съвременен Китай - Мао Цзедун, забрани гадателството и суеверията в пуритански комунистически Китай след революцията от 1949 г., но окултните практики бележат ренесанс, след като официално атеистичната страна пое по пътя на икономически реформи и започна да се отваря към света в края на 70-те години.