Китай е взел решение временно да затвори генералното си консулство в Измир (Западна Турция) на фона на напрежението в отношенията между Пекин и Анкара, съобщава ТАСС, като се позовава на публикувано вчера съобщение на посолството на Китай в Анкара, предаде БТА.

"Официалното откриване на генералното консулство на Китай в Измир се състоя през септември 2015 г. и оттогава то играеше важна роля в подобряването на сътрудничеството между Китай и района на Измир. Китайската страна реши от 28 февруари 2019 г. временно да затвори генералното консулство в Измир и уведоми за това Анкара.

Турската страна заяви, че е посрещнала това с разбиране. Цялата дипломатическа и консулска работа, вместо от генералното консулство в Измир, ще се осъществява сега от посолството на Китай в Анкара", се посочва в съобщението.

Говорителят на турското външно министерство посочи в началото на февруари, че "вече не е тайна", че Китай е задържал над милион уйгури в лагери, които той определи като "концентрационни". Тюркското мюсюлманско население в Западен Китай е подложено на натиск и на системна асимилация, добави говорителят.

Китайската политика към уйгурското малцинство е срам за човечеството, заяви говорителят, който призова китайските власти да затворят лагерите и да спазват човешките права на уйгурите. След това Китай официално протестира пред Турция във връзка с острите критики на Анкара.