По данни на САЩ и ООН към днешна дата Китай е интернирал 1 милион мюсюлмани в "обучителни лагери", пише The Аtlantic.

Задържаните са били карани да ядат свинско и да пият алкохол. В случай на отказ следвали мъчения, а освен това се учели наизуст комунистически песни, възхваляващи ръководството на страната, разкрива предишно разследване на в. "Индипендънт".

Преследванията са насочени предимно към етноса на уйгурите, живеещ в западната провинция Синдзян. Недоволството спрямо китайската власт там е силно, като често се случват нападения с ножове спрямо представителите на държавната администрация и силовите органи.

Снимка: Wikipedia

Част от по-младите уйгури дори се се радикализирали и били на страната на Ислямска държава в Сирия.

Вестник The Wall Street Journal нарича затварянето на 1 милион мюсюлмани в лагери "най-голямото масово затваряне на малцинствена група в съвременната история".

Снимка: Shutterstock

Китайската комунистическа партия обаче е нарекла религиозните вярвания на мюсюлманите "патология" и "болест".

"Винаги има риск болестта да се прояви във всеки един момент, нанасяйки сериозна вреда на обществото. Именно затова трябва да третираме този вирус в обучителна болница - за да изчистим вируса от умовете на заразените и да възстановим нормалното им мислене. Отказът от третирането на заразата на религиозен екстремизъм и терористичната идеология е като отказът от третирането на опасна инфекция или като приемането на токсични наркотици", заявява Китайската комунистическа партия относно затварянията.

По думите на функционерите след завръщането си от "болница", мюсюлманите трябвало да продължат "оздравителния си процес" с четене на подходящата литература, която да им "изгради имунна система".

Снимка: Shutterstock

Западните анализатори разкриват, че китайската власт използват изключително медицинска реторика и термини относно репресиите, които провежда спрямо религиозни малцинства в страната.

"Психологическият тормоз е голям. Вие трябва да се самокритикувате, да се отречете от вярванията си", заявява бивш затворник, прекарал 20 дни в обучителен лагер.

По думите му там той бил каран да се отрече от религиозните си вярвания и бил принуден да яде свинско и консумира алкохол.

По думите му самоубийствата сред затворниците не били изключение.

Китайците обаче твърдят, че от проведено изследване сред хора, "преминали лечение", 98.8% от тях са разбрали каква е била тяхната грешка.

"Лечението чрез обучение е единственото успешно лечение на тази болест", заключва китайския доклад, според когото ислямът трябва да се третира като "душевно разтройство".