Китайският президент Си Цзинпин свика среща на Политбюро за обсъждане на мерки за борба с разпространението на коронавируса. На масата ще бъде сложени и резултатите от няколко вида лекарствени препарати. По думите на Чжун Наншан, един от водещите китайски специалисти по инфекциозни заболявания, тези утвърдени медикаменти ще бъдат използвани в клиничната терапия. Но ефективността на действието им ще изисква допълнително наблюдение.

Чжун Наншан, който е ръководител на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването изтъкна, че Китай предприема активни мерки за предотвратяване на разпространението на епидемията. Според него ситуацията не трябва да се възприема лекомислено, тъй като няма гаранция, че коронавирусът 2019-nCoV няма да получи по-силно разпространение.

Ухан ще строи втора болница за пациенти с коронавирус

В китайския град Ухан ще започне строеж на втора болница за лечение на пациенти с новия коронавирус, съобщи днес държавният в. "Женмин Жибао", цитиран от Ройтерс.

Болницата ще разполага с 1300 легла и по план до две седмици трябва да е завършена. Строителството на първата болница, предназначена за пациенти с новото заболяване, е в ход и се очаква да приключи до 3 февруари.

Властите в курортния град Саня на южния китайски остров Хайнан съобщиха днес, че са затворили всички туристически обекти в града, за да предотвратят разпространяване на коронавируса.

По-рано днес столицата на едноименната провинция Хайнан - град Хайкоу - съобщи, че въвежда 14-дневно централизирано медицинско наблюдение на туристи от провинция Хубей, откъдето тръгна новия коронавирус. Град Саня е една от най-предпочитаните от туристи дестинация за отбелязване на Лунната нова година, посочва Ройтерс.

Разширяват района на карантината и въвеждат национални мерки за откриване на новия вирус в транспорта

Властите в провинция Хубей в Централен Китай обявиха днес, че разширяват обхвата на мерките за ограничаване на разпространението на новия вирус, предаде Франс прес.

Към 13-те града, които вече са под карантина в провинцията, са добавени още пет. По изчисления на АФП това означава, че изолирани от света вече са около 56 милиона души. Мерките включват прекъсване на транспортните връзки до и от тези градове.

Китайските власти съобщиха, че въвеждат национални мерки за откриване на новия вирус във влакове, автобуси и самолети, за да се спре разпространението му. На място ще има точки за преглед и всички пътници със симптоми на пневмония ще бъдат откарвани незабавно в медицински центрове, съобщи в комюнике Националната здравна комисия.

Транспортното средство, в което са пътували предполагаемите заразени, ще бъдат дезинфекцирани. Имената на хората, които са били близо до предполагаемия заразен, ще бъдат записвани в регистър. Всички медицински лица и друг персонал, които влизат в контакт с пътниците, трябва да носят маски, допълни здравната комисия.

Армията изпрати вчера 450 военни лекари и друг медицински персонал в град Ухан, откъдето тръгна вирусът. Някои от тези медици имат опит в борбата с ебола, както и с Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) - щам, сходен с новия коронавирус.

Властите в поставения под карантина Ухан обявиха, че от утре въвеждат временна забрана за движение в центъра на града на повечето транспортни средства, включително лични автомобили. Изключение ще се прави само за превозни средства с разрешително или специален режим като линейки и коли за доставки, посочват световните агенции.

До момента смъртните случаи са 41, а заразените - към 1300. Здравните власти смятат 237 случая за критични. Повечето от починалите са били на възраст над 65 години или са имали и други заболявания.

Американският президент Доналд Тръмп похвали усилията на Пекин да предотврати разпространяването на вируса. "Китай работи много упорито за спиране на коронавируса. САЩ наистина оценяват неговите усилия и прозрачност. От името на американския народ искам да благодаря специално на президента Си" Цзинпин, написа Тръмп в Туитър и изрази увереност, че "всичко ще е наред".

Вчера САЩ потвърдиха втори случай на вируса на територията на страната.