Китай създаде дигитален паспорт за гражданите си, който ще им позволи да докажат санитарния си статут при пътуване до или от чужбина и може да допринесе за по-нататъшното отваряне на китайските граници, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Този "здравен сертификат за международни пътувания" е приложение за смартфон, което показва и удостоверява санитарните данни ан пътниците като тестовете им за КОВИД-19 (ПСР и антитела) или ваксиналния им статут.

Засега това приложение не е задължително и е запазено за китайски граждани.

То ще им даде повече удобство в пътуванията им "докато постепенно се сключват споразумение за взаимно признаване на здравни сертификати между Китай и други страни", съобщи Синхуа.

Засега не е ясно с кои страни Китай води разговори за признаване на своя здравен сертификат.

САЩ и Великобритания обмислят да създадат подобни удостоверения, а в ЕС идеята за "зелен паспорт" ще бъде представена от Европейската комисия на 17 март, отбелязва АФП.

До момента Китай не е обявил отслабване на карантинни ограничения за пристигащи в Китай хора, които са ваксинирани срещу новия коронавирус, отбелязва Ройтерс.

Съществуващите карантинни изисквания би следвало да останат в сила за пристигащи в Китай пътници, тъй като е възможно ваксинираните хора все пак да бъдат заразени с вируса, каза през февруари говорител на китайската национална здравна служба.