Австралиец е осъден на смърт в Китай за трафик на наркотици; присъдата може да изостри допълнително напрежението между Пекин и Канбера, предаде Франс прес.

Според австралийските медии името на мъжа е Кам Гилеспи. Смъртната присъда е постановена в сряда в град Кантон (провинция Гуандун), сочи съобщение на сайта на градския съд, което не съдържа подробности, освен името и гражданството на осъдения.

Китайски медии съобщиха, че той е бил арестуван на летището в Кантон през декември 2013 г. с над 7,5 кг амфетамини в багажа.

Австралийското външно министерство изрази "дълбоко огорчение" от присъдата и напомни, че страната му е против смъртното наказание.

Китай е основният търговски партньор на Австралия, която посреща множество китайски студенти и туристи. Двустранните им отношения обаче се обтегнаха през последните години, особено наскоро - Канбера настоя за независимо разследване на действията на Пекин в коронавирусната криза, тръгнала през декември от Китай, което разгневи китайските власти. Пекин, на свой ред, сви вноса на австралийско говеждо месо, наложи мита върху ечемика, внасян от Австралия, и предупредси гражданите си, пътуващи до тази страна, че там може да се сблъскат с прояви на антиазиатски расизъм, свързан с коронавируса, напомня АФП.