Пекин обвини днес НАТО, че преувеличава с "теорията за китайската заплаха". Обвинението дойде ден след срещата на върха на алианса, на която лидерите постигнаха съгласие, че китайският комунистически режим представлява системно предизвикателство за световния ред и сигурността на НАТО, предадоха световните агенции.

В изявление на посолството на Китай към ЕС днес НАТО е обвинен, че проявява манталитет от времето на Студената война и че се опитва да създава конфронтации по изкуствен начин.

Вчера лидерите на страните от алианса казаха, че "заявените амбиции на Китай и неговото решително поведение представляват системни предизвикателства за международния световен ред, основаващ се на правила и за областите, които са от значение за сигурността на алианса".

Според Китай изразът "системно предизвикателство" оклеветява мирната еволюция на страната, която притежава 20 пъти по-малко ядрени бойни глави от страните от алианса.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се опита все пак да смекчи изявлението на лидерите на алианса. "Китай не е наш противник, не е наш неприятел, но ние трябва да посрещнем предизвикателствата, които той представлява за нашата сигурност", каза той.

"Русия и Китай се опитват да ни разделят, но нашият алианс е солиден. НАТО е единна и САЩ се завърнаха", подчерта пък американският президент Джо Байдън вчера.