Китайски специалисти са разработили технология за разпознаване на емоциите на хората. Тя вече се използва на летища и метростанции в Китай за установяване на личността на заподозрени в извършване на престъпления. Това съобщи днес в електронното си издание в."Файненшъл таймс", цитирано от БТА.

Всекидневникът допълва, че върху създаването на подобна система работят редица компании по света, включително Амазон (Amazon), Майкрософт (Microsoft) и Гугъл (Google).

Чрез видеозапис технологията за разпознаване на емоциите може бързо да идентифицира заподозрените в извършване на престъпление, да анализира психическото им състояние, а това позволява да се предотвратяват незаконни действия, включително тероризъм и контрабанда", посочва пред "Файненшъл таймс" китайският експерт по опазване на обществения ред Ли Сяою в Синцзян-Уйгурския северозападния китайски автономен район.

На 30 октомври Пекин съобщи, че ще инсталира на входовете на метрото на китайската столица съоръжения за лицево разпознаване, които ще имат и "бял лист" за облекчено преминаване на пътници, които не са заподозрени.

Метрото в Пекин, населяван от над 20 милиона души, всеки ден превозва 12 милиона души, а до 2022 година се очаква броят им да нарасне до 17 милиона, отбелязва АФП.