Според главния редактор на "Новая газета - Европа" Кирил Мартинов, ще е чудо, ако бъде избегната Трета световна война и военните действия на Русия се ограничат само до Украйна. Пред "Хоризонт" журналистът каза, че Полша може да бъде следващата страна, въвлечена във войната. 

"Да допуснем, че Путин притисне Лукашенко и той влезе във войната, то задачата пред него ще бъде да отреже Украйна от границата й с Полша, поне частично. След това, в крайна сметка, поляците ще бъдат въвлечени във войната и то като страна-член на НАТО, като Алиансът ще помогне на своя съюзник. Ето лесен начин, по който би могла да започне Третата световна война. Има всички условия за това и за мен ще бъде чудо, ако я избегнем и от 1938 година скочим направо в 1946 г.".

Преди няколко месеца Мартинов напусна Русия и започна да издава вестника, който спря работа в родината му след забраната за определяне на инвазията в Украйна като война.

Мартинов определя днешна Русия като далеч по-агресивна и непредсказуема от СССР. "Смятам, че днешна Русия е по-непредсказуема и агресивна, отколкото СССР на Брежнев. Там все пак имаше някакви институти. Заседанието на Политбюро през 1979 г. година за вкарването на войските в Афганистан изглежда като образцова по своя интелект дискусия в сравнение с начина, по който вкараха войските в Украйна."

Мартинов не смята, че шансовете за преврат срещу Путин са особено големи, макар да не ги изключва.