Новоизбраният гръцки премиер Кириакос Мицотакис положи клетва пред президента Катерина Сакеларопулу и архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним. 

Мицотакис отиде пеша до сградата на президентския дворец, държейки за ръка съпругата си Марева Мицотаки и последван от трите си деца - София, Дафни и Константинос, предаде БТА. 

Още снимки вижте тук >>> 

В двореца го очакваха и сестрите му - Александра, Катерина и бившия кмет на Атина Дора Бакояни. Там беше и сестрата на баща му - покойния гръцки премиер Константинос Мицотакис, който също беше лидер на Нова демокрация през осемдесетте и деветдесетте години на миналия век.

Непосредствено след клетвата Кириакос Мицотакис се отправи към съседната сграда, резиденцията "Максим", в която се намира кабинетът на гръцкия министър-председател, за да се срещне със служебния премиер Йоанис Сармас, който да му предаде поста. 

Сармас му пожела "да служи по най-ефективния начин за общото благосъстояние на гръцкия народ и да постигне най-ползотворни резултати за родината". 

Снимка: БТА

"Благодаря Ви за добрите думи и за отличния начин, по който изпълнявахте задълженията си. Останахте за няколко седмици, но видяхте, че животът постоянно ни готви изненади и управлението на страната е безкрайна работа", отговори Мицотакис. 

Той получи поздравления от българските управляващи, като пръв поздрав към него отправи сутринта президентът Румен Радев. В телефонен разговор българският държавен глава е изразил увереност, че отличният политически диалог и сътрудничеството между България и Гърция ще продължат да се развиват в интерес на българския и гръцкия народ, на стратегическото партньорство между двете държави и на нашия регион, цитираха го от прессекретариата на президентството.

"Българското правителство ще продължи успешното си стратегическо партньорство с Гърция, включително по ключовите за страната и региона енергийни и инфраструктурни проекти", пък увери Мицотакис - също в телефонен разговор - премиерът акад. Николай Денков. Двамата ще продължат разговорите по приоритетите за двете държави и възможностите за двустранно сътрудничество по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 29 и 30 юни т.г., посочиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също поздрави гръцкия премиер за победата на "Нова демокрация", тя обаче използва за целта Twitter. В поста си тя пожела успех на Мицотакис и добави: "Очаквам нашето сътрудничество". 

Поздравления за убедителната победа заваляха и от чуждестранни лидери. Сред честитилите успеха на Мицотакис беше президентът на САЩ Джо Байдън, който каза, че очаква с нетърпение да продължат тясното си сътрудничество по общи приоритети за насърчаването на просперитета и регионалната сигурност. "Заедно - като съюзници, партньори и приятели - Гърция и САЩ отстояват демокрацията", заяви Байдън. 

Снимка: БТА

"Поздравявам скъпия Кириакос Мицотакис, приятел и партньор на Франция. Заедно ще продължим започнатата работа за една по-силна и по-независима Европа", написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон

Италианският министър-председател Джорджа Мелони поздрави гръцкия си колега за изборния му успех и добави, че "Италия и Гърция заедно могат да постигнат важни резултати в полза на нашите народи, държави и континент". 

Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис лично се обади по телефона на Мицотакис, за да му честити победата, като добави с публикация в социалните мрежи, че гръцкият премиер скоро ще посети Кипър. 

Поздравително съобщение беше изпратено и от сръбския държавен глава Александър Вучич, който съобщи, че вярва в напредъка на Гърция и нейните граждани, както и в "бъдещето укрепване на отношенията с братска и приятелска Сърбия". 

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола поздрави със съобщение, написано на гръцки език, в Туитър преизбирането на Мицотакис. 

"Победата на Мицотакис е много добра новина за Гърция и Европа", заяви лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер и добави: "Този ясен мандат дава възможност за продължаване на ангажимента към реформите и по-нататъшното укрепване на икономиката".

Снимка: БТА