Мащабна измама с бързи тестове за коронавирус на стойност 1,8 млн. евро разследва кипърската полиция по сигнал на министерството на здравеопазването, съобщава в електронното си издание кипърският вестник "Филелефтерос".

През миналата седмица министерството е спряло приемането на 1,2 млн. бързи теста, след като установило, че вероятно не отговарят на изискванията.

Според главния секретар на кипърското министерство на здравеопазването Христина Янаки има вероятност да са използвани подправени документи при подаването на офертата, която в крайна сметка е била приета от министерството. Говорителят на полицията Христос Андреу е заявил, че се разследва опит за получаване на финансова изгода с използване на неверни данни и документна измама.

Доставката е била спряна, след като служители на министерството установили, че опаковките на тестовете изглеждат твърде импровизирани, а характеристиките им, изписани в листовките, се различавали от останалите, които били доставяни досега. Полицията ще проучи дали не са използвани опаковки на друга компания, която отговаря на изискванията на ЕС. Министерството е установило, че документите, внесени заедно с офертата, не отговарят на получените тестове.

Христина Янаки уточни, че не е настъпила никаква вреда за кипърските публични финанси, защото доставката е била спряна в начален етап.