Севернокорейският лидер Ким Чен Ун пристигна в Пекин по покана на председателя на Китай Си Дзинпин, предадоха информационните агенции.

Брониран влак, какъвто използва Ким Чен-ун, пристигна в Пекин, след като бе съобщено, че севернокорейският лидер започва четиридневно посещение в Китай, предаде Асошиейтедпрес. Влакът спря на северната железопътна гара, където имаше разположени полицаи и паравоенни части. Дълга автоколона, с каквато пътуват държавни ръководители, потегли от гарата малко след пристигането на влака, с който се смята, че е пристигнал севернокорейският лидер.

Снимка:АР/БТА

Екскорт в очакване на Ким на гарата в Пекин

Снимка:АР/БТА

Лимузината, в която се смята, че е Ким в Пекин

Снимка:АР/БТА

Севернокорейският лидер потегли за Китай с частния си влак вчера следобед, придружен от съпругата си и висши севернокорейски политици, включително заместник-председателя на Корейската трудова партия Ким Йон-чхол Ким Йон-чхол и външния министър И Йон-хо. Китайската агенция Синхуа потвърди, че визитата е по покана на президента на Китай и ще продължи до четвъртък.

Ким и съпругата му при отпътуването му за Китай

Снимка:АР/БТА

Миналата година Ким отиде три пъти в Китай преди и след срещите си на върха с президентите на САЩ и Южна Корея.

Лидерите на Северна Корея и Китай на предишната им среща

Снимка:АР/БТА

Севернокорейският лидер е в Китай, за да си гарантира подкрепата на Пекин преди евентуална среща с президента на САЩ Доналд Тръмп, смятат експерти от Китай, говорили днес пред китайския в. "Глобал таймс", предаде ТАСС.

Плановете за втора среща на върха между Ким и Тръмп ще е постигането на споразумение за ядрено обезоръжаване на Корейския полуостров. Преди броени дни Ким предупреди обаче, че може да поеме по алтернативен път, ако САЩ не облекчат санкциите и натиска върху изолираната му страна.

"Ким иска да напомни на администрацията на Тръмп, че има дипломатически и икономически опции отвъд това, което Вашингтон и Сеул могат да предложат", заяви пред Ройтерс експертът по отбрана Хари Казианис от мозъчния тръст "Център за национален интерес".

"Новият път", който Ким спомена в новогодишната си реч, може фактически да е прикрита заплаха за сближаване с Пекин. Това трябва да разтревожи доста Америка", каза Казианис.

"По всяка вероятност Ким Чен-ун търси съвет или подкрепа от КНР", посочва Ван Цзюншън от Академията за източноазиатски изследвания към китайската Академия за обществени науки. По думите му, след срещата с Тръмп севернокорейският лидер разчита "да открие нова ера в развитието на страната си, която ще бъде ознаменувана с множество благоприятни възможности за Пхенян".

Според кореиста Ван Шън от Цзилинския университет в Североизточен Китай стъпките на Пхенян към ядрено разоръжаване и сближаване с Вашингтон се дължат най-вече на "доверието към Китай от страна на КНДР".

"Очаква се Ким Чен-ун да търси (от Пекин) по-нататъшна подкрепа за насърчаване на националното икономическо развитие. През 2018 г. страните комуникираха помежду си и работеха съвместно в много насоки, включително сферата на изкуствата, спорта и културата", отбелязва той, като изтъква, че новата 2019 г. може да стане специална за Пхенян.

"За КНДР 2019-а може да стане същото нещо, каквото бе за Китай 1979 г. (когато Пекин започна реформи, засилващи отварянето на страната към външния свят, бел. на агенцията)", резюмира Ван Шън.

По кило бонбони за севернокорейските ученици за 35-ия рожден ден на Ким

По някои информации днес севернокорейският лидер Ким Чен Ун навършва 35 г., макар че официално датата на раждането му не е потвърдена. На учениците в Пхенян са раздадени лакомства като подарък по случай рождения му ден, предаде кореспондент на ТАСС от севернокорейската столица. Комплектът включва сладкарски изделия, произведени в КНДР - бонбони драже, желирани резанки, вафли, бисквити, дъвки и карамелизирани бонбони. Всеки ученик в страната е получил по един килограм сладки подаръци, уточнява агенцията.

Рожденият ден на Ким Чен-ун - председател на Държавния съвет, не се отбелязва официално. Във всички местни календари 8 януари е обозначен като обикновен делничен ден. Нито официалната информационна агенция КЦТА (Корейска централна телеграфна агенция ), нито вестниците и телевизията не споменават за рождения ден на висшия ръководител.Всички жители на страната обаче знаят с какво е свързана днешната дата. Връчвайки подаръците на своите ученици, севернокорейските учители посочват, че този жест на специално внимание се прави по повод рождения ден на Ким Чен-ун.

Рождените дати на двамата предишни държавни лидери Ким Ир-сен и Ким Чен-ир са сред най-големите празници в страната, съпроводени са с пищни тържества - 15 април, когато през 1912 г. е роден основателят на народната република Ким Ир-сен, се отбелязва като "Ден на слънцето". Ким Чен-ир е роден на 16 февруари 1942 г. и в КНДР този празник носи името "Ден на ярката звезда".

Знае се, че сегашният севернокорейски водач е роден на 8 януари, но годината не се съобщава официално. В различни източници, използвани от медиите, се споменават като възможни 1982, 1983 и 1984 г. Откакто Ким Чен-ун е поел властта през 2011 г., рожденият му ден никога не е бил честван като национален празник. /Андрей Шарков/