Ким Чен-ян бе избран днес от Общото събрание на Интерпол за президент на международната полицейска организация в конкуренция с ветеран от руските служби за сигурност, предаде АП, цитирана от БТА.

Другият кандидат за поста беше руснакът Александър Прокопчук, но срещу него се обявиха САЩ, Великобритания и други страни от ЕС. Техният мотив е, че с избирането на Прокопчук на ръководния пост Русия ще злоупотребява със системата за издаване на "червени бюлетини" с цел да преследва свои политически опоненти. Досега генералът от руското МВР беше вицепрезидент на Интерпол.

Ким Чен-ян, който досега бе изпълняващ длъжността президент на Интерпол, си осигури повече от две трети от гласовете на заседанието на Общото събрание на организацията в Дубай. Мандатът му е до 2020 г., до края на четиригодишния мандат на предшественика си, китаеца Мън Хунвей, който бе арестуван в Китай.

Франс прес цитира държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, който заяви вчера: "Насърчаваме всички страни и организации, членуващи в Интерпол и зачитащи правовата държава, да изберат почтен президент. Според нас това е г-н Ким".

Четирима американски сенатори призоваха преди два дни в открито писмо делегатите на 192-те страни членки на Интерпол да отхвърлят кандидатурата на Прокопчук.

Вчера Русия отрече обвиненията, че иска за използва Интерпол като инструмент срещу политическите си противници. Ако бъде избран, 56-годишният генерал ще работи "изключително в интерес на международната полицейска общност", увери руското вътрешно министерство, като изтъкна опита му и определи враждебната реакция за кандидатурата му като "недопустимо политизиране".

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не вижда основания Русия да смята избора на нов директор на Интерпол за нелегитимен. "Имаше избори, те се състояха. Засега не знам за факти, които биха могли да доведат до обсъждане на легитимността, т.е. има избори и има резултат" от тях, подчерта Песков, цитиран от ТАСС.

Говорителят на Кремъл все пак изрази съжаление, че Александър Прокопчук не е оглавил структурата и добави, че като се имат предвид изявленията от множество страни преди гласуването, става ясно, че натискът се е оказал по-силен.