Северна Корея съобщи, че нейният лидер Ким Чен-ун е изпратил до руския президент Владимир Путин писмо, в което го поздравява по случай 75-ата годишнина от победата на съюзниците във Втората световна война и пожелава на Русия успех в борбата с епидемията от коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Според севернокорейската осведомителна агенция КЦТА в писмото си Ким "искрено желае на президента и народа на Русия сигурна победа в усилията им да изградят могъща Русия, продължавайки традицията на великата победа във войната, и да предотвратят разрастване на заразата от новия коронавирус.

Съобщението беше разпространено от КЦТА ден след като тя предаде, че Ким е изпратил лично послание до китайския президент Си Цзинпин, в което го хвали за успешното овладяване на епидемията от Ковид-19 в Китай.

Някои експерти казват, че Пхенян може да засили дипломатическата си активност спрямо съседите, и особено Китай, в търсене на икономическа помощ, след като за месеци затвори границата си, за да се предпази от коронавируса, отбелязва АП.