Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е инспектирал засегнатите от тайфун земеделски земи в страната, съобщиха държавните медии, цитирани от БТА.

Миналата седмица тропическата буря "Ханун" връхлетя Корейския полуостров на фона на нарастващите опасения за продоволствена криза в изолираната страна.

Ким похвали усилията на военните за спасяване на реколтата и каза, че войските са били мобилизирани, защото не могат да си позволят да загубят нито късче земеделска земя заради природна стихия на селскостопанския фронт, който е пряко свързан с живота на хората", предаде информационна агенция КЦТА.

В последните десетилетия Северна Корея страда от сериозен недостиг на храна, включително масовия глад през 90-те години, често в резултат на природни бедствия, отбелязва Ройтерс. Международни експерти предупредиха, че затварянето на границата по време на пандемията от COVID-19 е влошило нещата.

В съобщението на КЦТА се казва, че Ким се е уверил, че хеликоптерите и леките транспортни самолети на военновъздушните сили... са мобилизирани като стъпка за подобряване на растежа на земеделските култури в наводнени полета и лично е организирал и командвал работата по пръскане с пестициди.

"Ханун", който отслабна от тайфун до тропическа буря, връхлетя Корейския полуостров миналата седмица. Това накара южнокорейските власти да евакуират повече от 14 000 души и да затворят училища в засегнатите от наводнения райони.