Северна Корея отпразнува официалното завършване на напълно обновения град Самджийон с церемония за прерязване на лентата и шоу с фойерверки в присъствието на държавния ръководител Ким Чен-ун, съобщи днес официалната агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс и ДПА.

Гигантският строителен проект се намира в близост до планината Пекту в северната част на страната, която се смята за свещена в Северна Корея като родно място на бащата и предшественик на Ким Чен-ун, Ким Чен-ир, и легендарна люлка на корейската нация.

Церемонията се състоя вчера, а държавните медии нарекоха титаничния проект "въплъщение на съвременната цивилизация".

Самият Ким Чен-ун бе силно ангажиран с проекта и го посети няколко пъти, за да инспектира работата на строителите, отбелязва Франс прес.

Неотдавна севернокорейският лидер бе сниман на бял кон близо до планинския връх Пектусан - свещено място за севернокорейците.

Държавните медии нарекоха града "социалистическа утопия". Проектът включва музей на революционната дейност, стадион за зимни спортове, ски курорт, нова железопътна линия до Хесан, хотели, търговска, културна, и медицинска инфраструктура, 10 000 жилища и завод за пакетиране на боровинки и картофи, най-важните природни ресурси в района.

Възстановяването на Самджийон е един от знаковите проекти на Ким и е смятано за част от плана му да изгради независима икономика, в условията на сурови международни санкции, отбелязва ДПА.