Председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен-ун не фигурира в списъка на депутатите, избрани в неделя в парламента на страната - Върховното народно събрание. Това съобщи днес южнокорейската агенция Йонхап, предаде ТАСС.

Севернокорейското радио и телевизията прочетоха в ефир имената на всичките 687 новоизбрани депутати, но името на държавния лидер не бе сред тях. Според Йонхап това означава, че Ким Чен-ун не се е кандидатирал.

Депутатите от Върховното народно събрание на КНДР се избират с пряко тайно гласуване на всеки пет години и по принцип се събират веднъж годишно в Пхенян, за да одобрят на еднодневно заседание държавния бюджет и най-важните законопроекти. В паузата между сесиите законодателната власт е в ръцете на президиума на парламента.

Предходните парламентарни избори в КНДР се състояха през 2014 г. Тогава Ким Чен-ун бе регистриран като кандидат от 111-и избирателен окръг на страната, напомня ТАСС.

Според Йонхап сред новоизбраните обаче е сестрата на силния човек в Пхенян - Ким Йо-чен, която е сред най-доверените сътрудници на Ким Чен-ун, посочи по-рано днес Франс прес.