Севернокорейският лидер Ким Чен-ун разпореди започването на 80-дневна национална кампания за даване на тласък на изпитващата затруднения икономика, преди извънредния конгрес на Корейската трудова партия, насрочен за януари, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Решението беше взето на среща на управляващата партия, последвала след неотдавнашните наводнения и в контекста на коронавирусната пандемия, които допринесоха за още по-голямо отслабване на вече изпадналата в криза икономика на изолираната страна.

Масовите кампании за мобилизация, при които севернокорейците се приканват да работят допълнителни часове и да се заемат с нови дейности, са типични за Корейската народнодемократична република преди големи събития, отбелязва АФП, цитирана от БТА. Севернокорейската официална агенция КЦТА ги нарича "битки" на корейски, съобразно с използваната от Пхенян военизирана терминология, но в английската си версия тази дума беше преведена с по-дипломатичния термин "кампания".

"Постигнахме исторически успехи благодарение на нашите скъпоструващи усилия, като тази година преодоляхме смело безпрецедентни изпитания и трудности, но не трябва да почиваме на лаврите си. Все още сме изправени пред предизвикателства, които не могат да бъда пренебрегнати и имаме множество цели за постигане тази година", заяви КЦТА.

Участието в изтощителните "битки" се наблюдава много внимателно и се използва като средство за измерване на лоялността на населението към режима. Предишните случаи бяха порицани от правозащитни организации, които ги определят като "принудителен труд".

Очаква се през януари партията да представи план за по-голяма динамичност на икономиката на страната, страдаща от хронично лошо управление. Предишният план беше изоставен дискретно в началото на годината, отбелязва АФП. През август на пленарно заседание на Корейската трудова партия беше признато, че "целите за подобряване на националната икономика бяха забавени сериозно".

Освен това икономиката беше засегната тежко от международните санкции, целящи да накарат Пхенян да се откаже от ядрената си и балистична програми, които напреднаха бързо при управлението на Ким.

Планираният извънреден конгрес е първият от пет години.