Александър Мавриди е заподозреният в убийството на руския "цар на саламите" Владимир Маругов. Това е мъжът, който е купил арбалет от оръжеен магазин в Москва малко преди покушението. Също така стана ясно, че Мавриди е познавал първата съпруга на Владимир Маругов - поетесата Татяна Маругова, която преди няколко години бе в конфликт с бившия си съпруг заради подялбата на имуществото.


Мавриди е задържан на 2 ноември с общите усилия на служители на Следствения комитет и Министерството на вътрешните работи. В ход са следствени и оперативно-издирвателни действия за установяване на съпричастност на съучастника му. Задържаният към момента отказва да даде показания, предава ТАСС.

Припомняме, че по време на обиска на апартамента, който е обитавал Мавриди, бе открит възрастен мъж, който е държан вързан с белезници принудително. При него е имало и друг човек, който го е "пазел".

Похитеният пенсионер се оказа известният адвокат в миналото Алексей Завгородни. Той бе член на Московската адвокатска колегия, а сега практиката му е прекратена. През 90-те той защитава убиеца Александър Солоник, който беше ликвидиран през 1997 г. в Гърция.

Пред разследващите Завгородни разкрива, че Мавриди го е държал вкъщи, настоявайки да му прехвърли апартамента си в Москва на негово име.

Разследващите предполагат, че заподозреният в убийството на Маругов е участвал в редица измами с апартаменти на самотни жители в Москва и Московска област.

Припомняме, че Маругов и неговата приятелка Сабина Газиева са били в сауната, когато двама неизвестни маскирани мъже, въоръжени с арбалет и пистолет, нахлуват в нея. Те връзват ръцете на бизнесмена и жената, след което ги заплашват, измъчват и искат пари от тях. В последващ момент и прострелват Маругов в гърдите с арбалет.

Газиева обаче успява да се освободи от въжетата, скача през прозореца и хуква към съседите, които се обаждат в полицията. Трагедията се разиграва в село Аносино край Москва.