Украйна приветства "успешната си операция" след пожара, избухнал тази сутрин във военен обект в анексирания полуостров Крим, наложило поставените от Москва власти да евакуират повече от 2000 цивилни от района, предаде Франс прес, но след опровержение от украинското министерство на отбраната, изтегли от емисията си информацията за изказване на началника на украинското военно разузнаване Кирило Буданов .

"В окупирания Крим беше проведена успешна операция. Врагът крие размера на щетите и броя на жертвите", написа началникът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов в "Tелеграм".

Според канали в Телеграм, свързани с руските служби за сигурност и според украински медии, в базата гори склад с боеприпаси след среднощна украинска атака.

Последва реакция от ГРУ на Министерство на отбраната на Украйна, в което заявиха, че думите, приписвани на Кирило Буданов, са неверни и са били разпространени в неофициален канал в "Телеграм".

"Ръководителят на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов не направи изявление относно предполагаемото участие на украинските специални служби в днешния пожар на полигона, който се намира в Кировски район на временно окупирания Крим от Русия", съобщиха от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна пред УНИАН.

"Такова изявление не е имало", каза Андрий Юсов, говорител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Друг представител на Главното разузнавателно управление Андрий Черняк в коментар за УНИАН подчерта, че достоверна информация за работата на разузнаването и неговия ръководител "може да бъде получена от официални канали, чиито адреси са публикувани на официалния сайт на Главното разузнаване Дирекция на Министерството на отбраната на Украйна". Той подчерта, че на тези официални ресурси няма подобни изявления на Буданов.

По-рано ръководителят на Крим Сергей Аксьонов съобщи, че магистрала Таврида е блокирана поради пожар на полигон в Кировски район, но няма пострадали в резултат на инцидента. Транспортът се пренасочва през регионалната мрежа през селищата Стари Крым и Первомайское. Ръководителят на кримското министерство на транспорта Николай Лукашенко съобщи, че фериботният пункт и железопътният транспорт работят нормално.

Жителите на четири села ще бъдат евакуирани заради пожар на полигон в Крим за около ден, съобщи в канала си в Telegram Олег Крючков, съветник на ръководителя на Крим.

"Четири села се заселват. Приблизително за ден", написа той.

Междувременно на днешно заседание руският Съвет на федерацията (горната камара на Федералното събрание - парламента на Русия), единодушно прие призив, в който призовава световните парламенти и междупарламентарните организации да осъдят решението на САЩ да доставят касетъчни боеприпаси на Украйна, тъй като това е поредната стъпка на опасна ескалация и ще доведе до сериозни хуманитарни последици, предаде ТАСС.

"Съветът на федерацията се обръща към парламентите на чуждите държави и международните парламентарни организации да осъдят решението на САЩ да доставят на Украйна касетъчни боеприпаси, което е поредната стъпка на опасна ескалация на конфликта и ще доведе до сериозни хуманитарни последици", се казва в призива.

Руските сенатори изразяват изключителна загриженост и осъждат "грубото и провокативно решение на президентската администрация на САЩ".