Кетанджи Браун Джексън положи клетва като 116-ия съдия във Върховния съд и първата чернокожа жена, която служи във Върховния съд.

Церемонията завършва продължил месеци процес, който по същество започна през февруари, когато президентът Байдън, изпълнявайки предизборното си обещание да номинира първата чернокожа жена във Върховния съд, обяви 51-годишната Джексън, като негов избор да замени съдията Стивън Брайер, на 83 години. 

Кетанджи Браун Джексън вече е вторият най-млад съдия във Върховния съд на САЩ.

"Твърде дълго нашето правителство, нашите съдилища не приличаха на Америка", каза Байдън, когато номинира Джексън. "И вярвам, че е време да имаме съд, който отразява в пълнота таланта и величието на нашата нация с кандидат с изключителна квалификация и че ние вдъхновяваме всички млади хора да вярват, че един ден могат да служат на страната си на най-високо ниво."

На обедната церемония във Върховния съд Джексън положи две клетви: конституционна, администрирана от главния съдия Джон Робъртс, и съдебна, администрирана от Брейър. През есента ще бъде официалната инвеститура на Джексън.

Джексън ще трябва да се бори със значителни по сложност дела, сред които такива за утвърдителното действие (от които тя може да се откаже), за независимата законодателна власт и религиозната свобода.

Американските върховни съдии - години на служба във ВС и възраст

Снимка: AP/БТА