Полските католически епископи изразиха днес "сериозно морално възражение" срещу използването на ковид ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън", в чието производство, според тях, се използват "клетки от абортирани човешки зародиши", предаде Франс прес.

Те обаче опростиха "моралната вина" на вярващите, които нямат избор коя ваксина да предпочетат.

Същевременно, в официален документ епископите напълно одобриха използването на РНК ваксините на "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна".

Вече знаем, че ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" за съжаление почиват върху технология, която се основава на клетки от абортирани зародиши", заявиха членове на експертна група по биоетика, близка до епископата, в документ, представен на медиите.

Според тях този факт поражда сериозно морално възражение и води до извода, че католиците не трябва да приемат имунизиране с тези ваксини, тъй като има и други, които не пораждат морални възражения, свързани със съвестта.

В документа си епископите преценяват, че вярващите, които не могат сами да изберат ваксина, въпреки това трябва да изразят твърдото си противопоставяне на използването на биологичен материал с неморален произход в производството на тази ваксина.

В Полша - държава, смятана за дълбоко католическа, се разпространяват всички ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, но без да се дава възможност за избор на ваксина.

През декември Ватикана призова католиците да се ваксинират срещу COVID-19, като обясни, че всички разработени ваксини са "морално приемливи", включително тези, произведени от клетки от абортирани през миналия век зародиши.

Морално приемливо е да се се използват ковид ваксини, които са използвали клетъчни линии от абортирани зародиши в процеса на изследване и производство, беше обяснено тогава в съобщение, одобрено от папата.

Стволови клетки от зародиши, абортирани през 60-те, 70-те и 80-те години, възпроизвеждани в лаборатории в продължение на десетилетия под формата на "клетъчни линии", са били използвани от много изследователи за работа върху ваксини срещу тази болест.

В няколко държави, особено в Латинска Америка, но също в Австралия и Обединеното кралство, епископите са участвали в дебати по дилемата за "морално етични" ваксини.

Междувременно Европейската агенция по лекарствата предвижда да се произнесе идната седмица относно ваксината на "Джонсън и Джонсън". Регулаторът заяви, че проучва всички сигнали за случаи на кръвни съсиреци и ще реши дали има нужда от регламентирано действие. Европейската агенция предвижда да публикува препоръка идната седмица.

"Докато прегледът тече, Европейската агенция по лекарствата си остава на мнение, че предимствата на ваксината на "Джонсън и Джонсън" в превенцията на COVID-19 ще надделеят над рисковете от страничните ефекти", пояснява европейският регулатор, цитиран от Франс пре