Това доказват, според руския в. "Новая газета", материали, събирани от негови експерти и журналисти в течение на година след катастрофата, предаде БТА.

На 17 юли малайзийският самолет, изпълняващ полет МН17 от Амстердам за Куала Лумпур, се разби в района на сраженията в Донецка област в Източна Украйна. Загинаха всичките 298 души на борда. Стана ясно, че самолетът е бил свален, прелитайки над зоната на сраженията между украинските сили и проруските сепаратисти.

Украйна и САЩ твърдят, че самолетът е бил свален от сепаратистите в Източна Украйна с ракета, доставена им от Москва. Русия обвинява украинските сили.

Сред поверителните документи, цитирани в материала на вестника, има доклад на руски военни инженери от концерна "Алмаз-Антей", произвеждащ средства за противовъздушна отбрана, включително ракети "Бук".

Авторите заявяват, че е "най-вероятно самолетът да е бил разрушен във въздуха от зенитна управляема ракета 9М38М1 с бойна част 9М314М, която е основната ракета на зенитно-ракетния комплекс "Бук-М1".

Това прави абсолютно несъстоятелна версията на руското федерално следствие за украински Су-25, който уж свалил въздушния лайнер, коментира в специален брой по повод годишнината от трагедията изданието, цитирано от Би Би Си.

"Новая газета" помества и интервю с Олег Захарчук - висш командир от украинската военна авиация, все още неразпитан от разследващите случая, включително от международни експерти.

Според него, през светлата част от денонощието във въздуха не е имало нито един боен самолет от украинските ВВС, което би могло да се докаже с данни от А-50 - специален руски самолет за далечно радиолокационно откриване и управление. Още не се знае обаче дали следствието разполага с такива данни. Нито дали международната комисия за разследване на инцидента има достъп до материали на украинските и на руските военновъздушни сили по повод 17 юли 2014 г., пише всекидневникът.

Не е установено със сигурност дали ракетата е стартирала от Снежни или от Зарошченски район на Донецка област. При все това може да се твърди, че на 17 юли м.г. Зарошченски е бил контролиран от сепаратистите и там не са били видени никакви "Букове".

Затова пък жители на Снежни твърдят, че ракетата е изстреляна от тяхна територия, посочва "Новая газета".

Отговорност за катастрофата трябва да понесат всички, твърди вестникът - и онези, които са изстреляли ракетата "земя-въздух", и онези, които са я доставили до мястото на пуска, и хората, които не са гарантирали сигурността на полетите над страната си, и хората, решили да спестят пари и да не променят маршрута на пътническия самолет.

"Идиотската война, разпалена в Източна Украйна, е следствие от корупцията, процъфтявала през управлението на президента Янукович и подкрепяна тогава от Москва. Точно тази корупция бе причина за войната, а войната пък предизвика поредния етап от корупцията, свързан с нова подялба на стратегическа собственост, продажба на ракети, контрабанда и огромен брой разнообразни "патриоти" - било то в Русия или в Украйна, за които Родината започва и свършва в собствения банков сейф. Всичко това е отвратителна, мръсна безкрайност, в която рухва животът на хиляди хора", заключава "Новая газета".