Първо бе съобщено за много по-малко жертви, но броят им се увеличава, след като спасителните екипи започнаха да опразват корпуса на самолета, предадоха АП и Блумбърг, цитирани от БТА и "Фокус".

След излитането си самолетът АТР-72 /ATR-72/ на тайванската авиокомпания "ТрансЕйша еъруез" с 58 души на борда - 53 пътници, от които две деца, и 5-ма екипаж, се е завъртял на една страна във въздуха. Тогава закачил с едното си крило мост естакада, удряйки такси, в което също има пострадали, и паднал в река Цзилун. По-голямата част от корпуса му е потънала на няколко десетки метра от брега.

Според пожарната служба в Тайпе около 12 души са в неизвестност, има и ранени.
Управлението за гражданско въздухоплаване на Тайван посочи, че оцелелите при инцидента са 15.

Представител на противопожарната служба на Тайпе коментира, че хората, които са в неизвестност, или са в корпуса, или са били отнесени от реката.

Спасителите изваждаха багаж от отворена врата на самолета, за да опразнят корпуса.

Няколко от падналите във водата са успели сами да се доберат до брега.
Трийсетина от пътниците са били туристи от китайски град Сянмън.

Черните кутии на самолета са намерени и изпратени за анализ. От въздушното управлението съобщиха, че няколко минути преди самолетът да се разбие, пилотът е подал сигнал за бедствие и е съобщил за отказ на двигателя.

Самолетът е построен през април 2014 г., а последната техническа проверка е била на 26 януари. АТР-72 е двумоторен турбовитлов самолет, управляван от двама пилоти и предназначен за превозване на 74 пътници на средни разстояния. Произвежда се от френско-италианския консорциум АТР.

През юли 2014 г. самолет на същата компания се разби, тогава загинаха 47 души.

Тайван е остров с китайско население, който обяви независимост след социалистическата революция в Китай през 1949 г. Китай не признава независимостта му и го смята за своя територия, припомня БГНЕС.

Междувременно най-малко 7 души загинаха при катастрофа край Ню Йорк, при която влак блъсна кола.