Автомобилът на 33-годишния Уелдън излетя във въздуха, преобърна се и се разби след инцидент по време на 13-ата обиколка от последната надпревара за сезона на пистата "Лас Вегас Мотор Спийдуей", предаде БТА.

Британецът беше изваден от смачканата кола и беше откаран с хеликоптер в Университетската болница в Лас Вегас, но два часа по-късно лекарите обявиха смъртта му в следствие на "изключително сериозни наранявания". Трима други пилоти пострадаха леко при инцидента.

"В последните обиколки преди инцидента хората се държаха ненормално по пистата. Обичам сериозното състезание, но не това е най-важното. Една малка грешка от някой...В един момент се шегуваш по радиостанцията с него, а в следващия вече го няма", сподели сънародникът на Уелдън - Дарио Франкити, който бе обявен за победител в надпреварата, след като тя бе отменена, цитира го БГНЕС.

Уелдън, който е шампион в "ИндиКар" през 2005 година, е семеен. Със съпругата си Сузи имат две малки деца. В кариерата си в американските автомобилни серии той записа 16 победи, включително и две в легендарното състезание "Индианаполис 500" през 2005 и 2011 година.