Това е най-голямата трагедия в историята на страната от десетилетия, посочва Асошиейтед прес.

Председателят на управляващата партия Ярослав Качински, който е брат близнак на покойния държавен глава, отдаде почит на 96-те жертви на траурна церемония, започнала в 8.41 ч. - точното време на катастрофата на 10 април 2010 г. край летището на руския град Смоленск.

Имената на жертвите бяха прочетени на емоционалната церемония пред президентския дворец във Варшава. Други церемонии по същия повод включват откриване на внушителен каменен паметник на загиналите на централния площад "Юзеф Пилсудски" в полската столица.

Траурна проява е организирана и във военната част на най-голямото варшавско гробище, Повонзки, където са погребани много от жертвите на трагедията и е издигнат паметник.

В Краков хората, които искат да отдадат почит на загиналите, се стичат пред кралския замък Вавел, където са погребани президентът Качински и съпругата му Мария.

На много места в Полша в 8.41 ч. тази сутрин имаше минута мълчание.

На 10 април 2010 г. официална полска делегация начело с президента Лех Качински лети с правителствения самолет Ту-154М за Катин.

В условията на лоша видимост и липса на визуален контакт със земята пилотите решават да кацнат. Няколко метра не достигат на машината, за да се приземи на пистата на летище Смоленск-Северни.

Самолетът се удря в дървета, а после - и в земята. При катастрофата загиват всички 96 души на борда.