По последни данни от руски информационни агенции, които цитират служители от службата за извънредни ситуации в Ростов на Дон, на борда на катастрофиралия "Боинг" е имало 55 пътници, сред които четири деца и седем души екипаж. Всички те са загинали.

По уточнена информация, въз основа на данните от паспортите на пътниците, на борда е имало 46 руски граждани и 16 граждани на други държави, включително седем украинци, по двама граждани на Испания и Индия, по един гражданин на Кипър, Узбекистан, Киргизстан, Колумбия и Сейшелските острови.

Първият пилот е бил кипърски гражданин, роден 1978 г.

Причина за катастрофата на дубайския самолет може да е била въздушна яма, в която попаднала машината. Това каза по телевизия НТВ губернаторът на Ростовска област Василий Голубев.

По думите му в момента на падането на боинга поривите на вятъра са били около 20 метра в секунда, била е обявена повишена опасност. Губернаторът подчерта, че при такива метеорологични условия решението за кацане се взима от командира на екипажа. Голубев каза също, че лошото време продължава да е основната версия за причината за катастрофата.

В Дубай изпълнителният директор на авиокомпанията "Флай Дубай" Гейт ал Гейт заяви на пресконференция, че няма основания да се смята, че злополуката е резултат от терористичен акт. Предварителният доклад за причините ще бъде готов след месец, добави той.

Пилотите на разбилия се самолет са били добре подготвени и са имали достатъчно голям опит, каза Ал Гейт.

Командирът е имал 5700 летателни часа, а вторият пилот - 5669. Самолетът последно е минал проверка на 21 януари 2016 г.

Служители на местната служба за извънредни ситуации в руския град са пояснили, че машината се е разпаднала на части при съприкосновението си с пистата, след което се е подпалила. Полетът е бил с маршрут Дубай-Ростов на Дон.

Следователите разглеждат две основни версии за инцидента - лошите метеорологични условия или техническа неизправност.

Летището в Ростов на Дон е в чертите на града, излитането и кацането е изпитание за пилотите, припомнят специалисти.

В момента се изгражда ново летище, което да отговаря както на изискванията, така и на нуждите на южния туристически град.

Намерена е една от черните кутии на катастрофиралия в Русия самолет на авиокомпанията "Флай Дубай", съобщиха от следствието. 

Както личи от записа, капитанът няколко пъти иска информация за скоростта на вятъра и видимостта. Диспечерът го е уведомявал за почти критично високата скорост на вятъра - 18 метра в секунда. Казвал е и че има опасност от обледеняване на самолета.

Пилотът два пъти се е опитвал да кацне и два пъти е правел допълнителен кръг. След втория неуспешен опит екипажът не е успял да набере височина.

На мястото на катастрофата е намерена и втората черна кутия на самолета, съобщиха от оперативния щаб на министерството на извънредните ситуации.

Властите откриха три горещи линиии по повод на инцидента.

Руският президент Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев изразиха съболезнованията си на семействата на загиналите.

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев съобщи, че роднините ще получат по един милион рубли компенсация. Утре в областта е обявен ден на траур.

От компанията "Боинг" обявиха, че са готови да окажат техническа помощ във връзка с разследването на катастрофата, ако руските власти пожелаят.

Към разследването на катастрофата ще се присъединят експерти от ОАЕ, САЩ - където е произведен самолетът и Франция, където е разработен двигателят.

Германският канцлер Ангела Меркел поднесе съболезнования на близките на загиналите при самолетната катастрофа на дубайския самолет в Русия, предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на германското правителство.

"Новината за падането на пътническия самолет на летището в Ростов на Дон предизвика потрес и печал у мен и хората в Германия. Мислим за жертвите и техните близки. Скърбим заедно с вас", каза Меркел.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователна телеграма до президента на Руската федерация Владимир Путин по повод самолетната катастрофа край Ростов на Дон, в която загинаха 62 души, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„С дълбока тъга посрещнах вестта за самолетната катастрофа край Ростов на Дон, причинила загубата на 62 човешки живота. В този труден момент бих искал да изкажа моите и на българския народ най-искрени съболезнования към Вас, към приятелския руски народ и към близките на жертвите в този трагичен инцидент“, заявява държавният глава Росен Плевнелиев.