От летища на най-различни страни редовно до Полша били адресирани оплаквания за поведението на пилотите от специалния авиоотряд 36, който отговарял за транспортирането на полските лидери, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на информация на полския вестник "Жечпосполита".. Най-вече оплакванията идвали от Швейцария. Чести били и жалбите от Германия и Австрия.

За пример полското издание посочва полет, с който пътувал външният министър Радослав Шикорски до Марсилия, във Франция. По време на този полет екипажът на самолета пренебрегнал нарежданията на диспечерите от контролно-диспечерския пункт в съседната Швейцария. Диспечерите наредили на екипажа да следва определен маршрут за заход в района на летището по прибори. Пилотът на самолета Як-40 обаче, против всички установени правила и без разрешението на диспечерите, не влязъл в установения въздушен коридор и прелетял над жилищни сгради, твърди полското издание, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според полския военен експерт Януш Валчак подобни нарушения идват от това, че полските пилоти, отговарящи за транспортирането на политическия елит, не са достатъчно добре обучени и никой не ги контролира. Според специалиста ако става дума за обикновен пилот от гражданската авиация, то при подобно нарушение може да се стигне до отнемане на разрешителното му за летене. При пилотите от спецотряда обаче има безнаказаност, която дори може да доведе до катастрофа.

Почти целият полски политически елит, в това число и президентът Лех Качински, намериха смъртта си в самолетна катастрофа на 10 април край руския град Смоленск.