Многобройни експлозии разтърсиха избирателните секции в Кабул, причинявайки десетки жертви и нарастващ гняв сред избиратели, чакащи с часове да гласуват, съобщава АФП.

Трима души са убити и около 30 са ранени при няколко експлозии днес близо до избирателни секции в афганистанската столица, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.

Министерството на вътрешните работи съобщи за общо около 15 експлозии в страната в близост до пунктовете за гласуване. В повечето случаи са избухнали заложени самоделни взривни устройства.

Кореспондентът на АФП съобщава за бягащи избиратели избягали от секция в северната част на афганистанската столица, след взрив, за който твърди, че има известен брой жертви.

Последните бомбени атентати вероятно ще изплашат гласоподавателите и ще повлияят на изборите. Право на вот имат около 8,8 милиона регистрирани гласоподаватели, при население на страната от над 30 милиона души.

Президентът Ашраф Гани гласува малко след отварянето на избирателните секции и призова сънародниците си също да упражнят правото си на глас.

Около 70 000 полицаи и военни са ангажирани да осигуряват сигурността на избирателите. От 7400 избирателни секции, близо 3000 са в зони, контролирани от талибаните. Те не отвориха врати заради съображения за сигурност.

Объркване заради оборудването за биометрично регистриране на избирателите, което се използва за първи път, късно отваряне на секции, липсващи бюлетини и бавно гласуване доведоха до дълги опашки от чакащи разгневени избиратели.

Снимка: АР/БТА

"Дойдох тук рано ... чакаме час и все още не са започнали. Опашката става все по-дълга. Трябва да регистрират гласовете ни бързо - страхуваме се, че атентатор или взрив може да ни убие", коментира 42-годишният Мустафа пред джамия в Кабул.

Повечето секции са отворили със закъснение, след като учителите, ангажирани да работят за комисията, не са се явили, което наложило да се търси резервен персонал. Талибаните бяха предупредили учителите да не участват и да не позволяват техните училища да бъдат използвани като избирателни секции.

Снимка: АР/БТА

"Дойдох тук рано ... чакаме час и все още не са започнали. Опашката става все по-дълга. Трябва да регистрират гласовете ни бързо - страхуваме се, че атентатор или взрив може да ни убие", коментира 42-годишният Мустафа пред джамия в Кабул.

Много избирателни центрове в шиитските квартали на Кабул остават затворени, коментира високопоставен държавен служител.

"Чаках два часа и половина, а служителите твърдят, че все още не са получили списъка за гласуване", коментира Мохамад Мохакик, заместник на ръководителя на Афганистан Абдула Абдула.

Председателят на Независима избирателна комисия Aбдул Бади Саяд, цитиран от Ройтерс, заяви, че секциите, където бюлетините са пристигнали преди 13,00 ч. (8,30 ч. по Гринуич), ще останат отворени до 20,00 ч. (15,30 ч. по Гринуич). Пунктовете, където изборните материали пристигнат по-късно, ще затворят и гласуването ще бъде отложено за утре.

Избирателната комисия съобщи, че резултати няма да бъдат съобщавани преди средата на следващия месец, като окончателните се очакват през декември.